Голям трибагреник се развява от няколко дни на скала с открита гледка, в близост до пазарджишкото село Варвара. Българското знаме бе поставено по повод националния ни празник 3 март от група ентусиасти, които са запалени планинари и имат десетки походи зад гърба си. 

При поредния такъв към връх Милеви скали, Ангел Щерев, Георги Голчев, Николай Радулов, Тодор Събев, Спас Караджов, Александър Голчев, Живко Голчев, Красимир Арапов и Иво Иванов харесали мястото и се организирали. 

Флагът с бяло, зелено и червено те са поставили на висока скала с открита гледка, която се вижда дори от преминаващите по пътя Пазарджик - Велинград. 

Точната локация на мястото е в посока хижа Равно боре, но с начална точка от село Варвара, а не от Варварските минерални бани. 

На час от Пловдив - място, пропито с история и безкрайно море от панорамни гледкиВръх Милеви скали е известен със сражението от 4 септември 1944г. и е чудесен маршрут за еднодневна разходка дори през зимата

Ентусиастите са заплатили материалите за направата на знамето със собствени средства, а човекът, който е вложил допълнително време да подготви необходимите материали за пилона и знамето е Николай Радулов. 

Трибагреникът е дълъг 3,50 метра и широк 1,50 метра, а пилонът към него е 5 метра. Самата изработка е отнела на Николай само ден. 

Инициаторите търсят символиката на националния празник и се надяват трибагреникът да срещне погледите на хиляди българи. 

Тук е моментът да попитаме -  а вие ще сложите ли българско знаме пред къщата, апартамента или офиса си за националния ни празник? Лесно е – купувате си знаме от един от многото търговци и го прикрепяте към прозореца си. А и винаги е добре да има българско знаме в дома. Ако сте по-изобретателни може да закрепите и прът, на който да се развява.

Все говорим, че в България не празнуваме този празник, а го имаме просто за почивен ден. Ето това е един добър начин да се отбележи!

"Идеята ни идва с очаквания празник на 3 Март. Пред всичко и основното е да не забравяме, че сме българи, за това поставихме там знамето, за да се вижда отвсякъде." - споделя пред Trafficnews един от членовете на групата Ангел Щерев. 

"Цялата ни група е създадена на шега, докато караме колела до село Баткун. Кръстихме я още по на шега Баткун дьо Франс. (Няма логика, граничи с лудостта прославила село Баткун и лудницата в него)." - допълва шеговито пазарджиклията.