В последната седмица у нас нашумя един нов сценарий. Оказа се, че около 2 000 български туристи може да останат без почивка в Гърция през следващите дни. Причината - най-големият гръцки туроператор „Музенидис - травел“ няма да прави резервации до 31 юли.

Има ли как да сме сигурни, че плановете ни за почивка ще се сбъднат и успява ли туристическият сектор у нас да си стъпи на краката след кризата?

„След COVID-19 процесът на възстановяване на индустрията ще бъде труден. По данни на Световната организация по туризъм, секторът ще се възстанови напълно едва в краят на 2024 г. Можем да призовем нашите приятели да бъдат особено внимателни и да застраховат пътуванията си”, заяви в студиото на NOVA Поли Карастоянова - изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Тя добавя, че проверката на избрания от наш туроператор е трудна.

„Тук важно е качеството на услугата и репутацията. Когато те са високи се запазва лоялна група на партньори и клиенти”, обясни Карастоянова.

„Ваксинацията е ключът към възстановяването на туризма не само в България, а и в световен план. Туризмът се явява като механизъм за две много важни цели. Здравната превенция и насърчаването на икономическото потребление”, заяви тя.

Министерството на здравеопазването да разреши на чужди граждани да идват в България за безплатна ваксинация. Това предлагат от Националния борд по туризъм във връзка с изтичащия срок на годност на определени партиди ваксини срещу Covid-19.