В днешния туристически материал ще ви представим едно място в България, което е сред най-приказните райони на Рила планина. Става въпрос за връх Белмекен и разположения в близост язовир Белмекен. 

Ако имате желание да направите планински преход в последните слънчеви дни, но не ви се покоряват първенци или не ви се блъска в навалицата на популярните дестинaции, то това е идеалната дестинация, към която да се отправите. 

Заредете се с храна, вода, топло облекло, планински обувки и щеки и подарете едно истинско тържество за сетивата си. 

Язовир Белмекен е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров, разположен на 1923 м надморска височина и е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“. Той се намира на около 100 км от Пловдив, които се изминават за около 2 часа.

Ако тръгвате от града на седемте тепета хванете пътя за Пазарджик, след това се насочете към Белово и оттам към Юндола. Пътят през Юндола ще ви отведе точно до югозападната част на язовира, откъдето започва пътеката и има удобен паркинг, където да оставите автомобила си. 

Още щом слезете на въздух ще бъдете опиянения от аромата на гората, а в непосредствена близост любезна жена ще ви предложи да си купите разнообразни видове мед, сладка, домашни пити кашкавал и сирене. 

Там ще видите и информационна табела за Национален парк Рила. От тук започва голямото приключение!

Върхът се извисява на височина от 2626 м н. в. и е достъпен, но все пак не е за подценяване. Сред живописната природа на планината е разположена и спортна база, където целогодишно се подготвят родни състезатели.

Пътеката, която ще ви отведе право на върха, е добре отъпкана и ясно различима, а в началото се появява и червена маркировка, която се губи във втория етап от прехода.

Не след дълго пътя ще ви препречи малко поточе, но с бърз скок препятствието е преминато. След това пътеката продължава плавно нагоре, гледките назад към язовира стават все по-красиви, а тунели от борови дръвчета разнообразяват маршрута.

Впечатление веднага правят огромния брой крави, които са буквално навсякъде в района. Някои от тях са бели на цвят и в далечината изглеждат туристи ги оприличават на големи камъни. 

Идва момент, в който маркировката изчезва, но това не трябва да ви притеснява. Просто пътеката леко заобикаля върха, но той остава ясно различим - точно над язовира. 

С всяка крачка наклонът става все по-голям, но панорамните гледки, които се откриват край вас ви карат да забравите за катеренето и дори да ускорите скоростта, наближавайки крайната цел. 

Хапнете по един банан и нещо сладичко, с което сте заредели раницата си преди това и продължавайте смело напред и нагоре. Не забравяйте да си носите и повечко вода, защото по пътя няма откъде да си налеете. 

Не след дълго стигате до заветната цел, откъдето се разкрива великолепието на Рила планина и е същинско тържество за сетивата.

Целия преход отнема около 6 часа, като в това време са включени няколко почивки, заснемане на снимки и минути отделени за съвършените гледки навред. 

Подишайте чист въздух, релаксирайте, гордейте се със себе си! На слизане, може да поемете по същия маршрут или по друг, който може да ви отнеме малко повече време, но ще ви даде още спиращи дъха гледки, от друг ъгъл.