Как ще изглежда пътуването след края на пандемията от коронавирус? Теоретиците, които се занимават с текущото състояние на пътуванията и тенденциите в туристическата индустрия в световен мащаб, прогнозират, че ще имаме няколко приоритета през следващите няколко години.

Ще искаме да планираме по-големи пътувания от мечтите ни, защото „никога не знаем“ какво ни е подготвил утрешният ден и вероятно ще станем по-гъвкави от всякога.

Екскурзии в страна, в която живеем

„Безпаспортно пътуване“ или английският термин „staycation“ придоби съвсем ново значение от началото на глобалната криза, причинена от вируса. Следователно, когато вече не можем да излезем извън границите на нашите държави, можем да намерим начин да изживеем истинска ваканция „у дома“. По този начин ние изследваме и откриваме красотите на страната, в която сме родени или поне в момента живеем, а ваканциите стават по-практични и по-евтини за нашите джобове.

В търсене на дивото

В ерата на социалната дистанция почивките сред природата стават все по-привлекателни. Пътуващите, жадни за широки простори и вдъхновяващи гледки, копнеят за открити места. Празниците са планирани под формата на къмпинг, който се превръща в любим начин да прекарате ваканцията си спокойно и далеч от всички и всичко.

Изолирани дестинации

Много от нас ще мечтаят за претъпкани места, трафик и класически туристически хаос. Другия ще стоят далеч от популярните плажове, къщи под наем, големи хотели и оживени градове, които може да са на ниско място в списъка с желания, докато частните вили, лодки, както и тихите крайбрежни райони, езера, планини и селски райони ще бъдат на първо място в списъка с приоритети.

Планиране на „мечтано пътуване“

През следващите няколко години „мечтаното пътуване“ вероятно ще се планира по-често. Тези, които искате да направите веднъж в живота, тези, за които да разказвате на внуците си. Тъй като COVID-19 ни заключи и ограничи движенията ни, мнозина ще помислят и за епично пътуване на дълги разстояния, което си струва да планирате добре и да спестите. Живеем във време, в което никога не се знае какво ще се случи и това предизвикателство ни принуждава да преосмислим приоритетите и нагласите си.

Парадоксът на екологията и устойчивостта

Едно от редките предимства на пандемията е връщането към околната среда, тъй като глобалното замърсяване достигна рекордно ниски нива. Индустрията е на колене и големите авиокомпании призоваха правителствата да отложат предстоящите политики, които ще ограничат въздушния трафик и ще намалят емисиите. Въпреки че привържениците на спасяването на авиокомпаниите призовават за строги условия в съответствие с Парижкото споразумение за климата, реалната картина на индустрията претърпява огромни загуби, така че планът за намаляване на замърсяването засега ще "падне във водата".