Част от магистрала "Тракия" ще бъде затворена навръх Гергьовден заради визитата на папа Франциск, който същия ден ще посети Раковски.  Това стана ясно на брифинга на МВР по повод мерките за сигурност по време на посещението.

"На 6 май преди обяд движението по автомагистрала "Тракия" посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел "Запад" - Пловдив на 119 км до пътен възел "Плодовитово" на 165-ти км. Тази временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред", обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков.

От МВР призоваха шофьорите да бъдат търпеливи. Големи райони от столицата ще бъдат блокирани от полицията на 5, 6 и 7 май. Възможно е папа Франциск да излезе извън протокола и мерките за сигурност, да отиде до определени граждани, да се срещне и да се поздрави с тях, обяснии зам.-директорът на ГД "Национална полиция" Тодор Гребенаров.

Той обясни, че временният оперативен щаб, който отговаря за визитата се е запознал чрез видеоматериали и посещение във Ватикана, за това какъв е редът за охрана и сигурност, и как преминават събитията, в които участва папа Франциск.

Освен от НСО, които ще отговарят за личната охрана и транспорта на папа Франицск и официалната делегация, ще участва и охрана от Ватикана.

Създали сме така организацията, че всеки, който желае да присъства на събитията, да се чувства добре дошъл, въпреки мерките за сигурност, зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

За всяко едно от събитията ще има поне три КПП-та, през които ще бъдат пропускани гражданите. Те ще бъдат проверявани на скенер и металодетектор. Забранено е внасянето на оръжия, като МВР призовава желаещите да посетят събитията да не носят обемисти раници, за да не се бави проверката. Забранено е и използването на дронове. Разрешени са чадърите, дъждобраните и бутилки от по половин литър, но не и алкохол. Организирани са центрове на Червения кръст и Бърза помощ по места.

Гражданите, колкото се може по-рано да се явят на местата, за да бъдат проверени, призоваха от МВР. В София и Раковски, КПП-та ще започнат да работят три часа преди началото на мероприятията.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията е създадена организация, те ще бъдат напътствани от доброволци. 

През тях няма да се пускат хора, които носят бутилки, по-големи от половин литър, както и хора в нетрезво състояние и такива с оръжие.

Първото събитие, на което ще присъства папата, и хората ще могат да посетят е от 13 ч. на 5-ти май. То е на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". От 16:45 ч. на площад "Александър I" ще има второ събитие с участието на Светия отец. Това е единственото място, на което хората ще могат да видят папамобила. 

На следващия ден папата има две събития в Раковски. След тях Светият отец ще бъде отново в София, където ще има молитва за мир с представителите на всички религии от 18:15 ч. 

 

Кметът на Раковски: Всички са добре дошли, ако искат да зърнат папата – ще е възможноГлавата на Римокатолическата църква ще даде първо причастие на около 200 деца