„Всички хора, дошли в Раковски, за да зърнат Светия отец, ще могат да го направят . Всички са добре дошли, мерките за сигурност, няма да бъдат чак толкова драконовски”, каза кметът Раковски Павел Гуджеров на брифинг, на който бе разкрита програмата на папа Франциск в града на 6 май. Градоначалникът отхвърли спекулациите, че ще бъде спрян интернетът и кабелната телевизия в Общината на 5 и 6 май поради мерки за сигурност.  

На брифинга днес, на който присъства и директорът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков, бе разказано и как ще протече визитата на папата в Раковски.

Всички хора, които искат да видят папата, ще трябва да заемат местата си от автогарата до площада пред църквата „Пресвето сърце Исусово”  в квартал „Ген. Николаево”,  не по-късно от 9:30 часа. Папата ще пристигне около 10:30 часа, а в 11:15 часа се очаква да започне светата литургия  и първото причастие на около 200 дечица. По време на служението в църквата ще могат да влязат 750 души. В това число децата и родителите им, както и други граждани, които са получили пропуск.

Големи видеостени отпред ще излъчват случващото се в църквата. Около 14:30 часа  се очаква да започне придвижването на главата на Римокатолическата църква от  кв. „Ген. Николаево” към  квартал Секирово в църквата „Архангел Михаил”. Папа Франциск ще измине пътя с папамобила. Бе обърнато внимание, че по време на предвижването на папамобила по бул. „Георги С. Раковски”, ще има много свободно място между двата квартал и хората ще могат да зърнат папата.  

Влизането и излизането в Раковски след 9:00 часа на 6 май ще става само през входа на Шишманци и Брезово.

Припомняме, че в града ще се въведе временна организация на движението на 6 май, когато ще е височайшето посещение, както и на предишния ден. Ще бъде ограничено и работното време на всички търговски обекти в зоните за сигурност.

От 9 ч. на 5 май до 18 ч. на 6 май ще е забранено движението в кв. Генерал Николаево по ул. „Москва” от кръстовището с ул. „М. Добромиров” до кръстовището с ул. „Лазар Добрич”, по ул. „Филип Станиславов” от кръстовището с ул. „Михаил Добромиров” до кръстовището с ул. „Лазар Добрич”. И в кв. „Секирово” – ул. „Цанко Дюстабанов” и ул. „Никола Вапцаров”, отсечката от ул. „Петър Богдан” до ул. „11 Август”.

На 6 май от 9 до 18 ч. няма да се допускат автомобили по ул. „Васил Левски” (републикански път ||-56) в село Стряма. Ограничения ще има и в трите квартала на Раковски. В кв. Парчевич, ул. „Хр. Смирненски” (републикански път ||-56), пътят между кв. Парчевич и кв. Генерал Николаево (републикански път ||-56). В кв. Генерал Николаево - ул. „Михаил Добромиров” до пресечката с ул. „Филип Станиславов”. Кв. Генерал Николаево и Кв. Секирово бул. „Г. С. Раковски” до кръстовището с ул. „Оборище”. Кв. Секирово, ул. „Петър Богдан” от кръстовището на ул. „Оборище” до кръстовището на ул. „Тодор Икономов”.

За момента за буферни паркинги са определени пазарът в кв. Секирово и селскостопанското летище за кв. Генерал Николаево.