Издадоха 381 акта и 2200 глоби с фиш за една седмица в Пловдивско, съобщиха от полицията. Хванатите зад волана след употреба на алкохол са 25-ма, 11 са били под въздействие на наркотични вещества, а 10-ма – неправоспособни.

Властите отчитат завишаване на нарушителите, както и повишаване на административно-наказателната дейност. Проверките са извършени за периода 16-22 януари и все по-голям обем от тях се извършват по метода на линейния контрол. 

Част от посочените резултати са постигнати по време на усилената работа на екипи от сектор „Специализирани полицейски сили“ в събота в централната част на областния град.

През почивния ден те са проверили 42 МПС и 59 водачи и пътници. За установени общо 14 пътни нарушения са издали 8 акта и 5 фиша – сред тях са за преминаване на червен сигнал на светофар, не съобразяване с пътната маркировка, неизползвани предпазни колани, нередовни пътни документи, липса на застраховка „Гражданска отговорност“. Неправоспособен шофьор и други двама – дрогиран и пиян, са задържани в ареста на Второ РУ.

10 ареста за пияни и дрогирани шофьори в Пловдивско, мъж без книжка с над 2 промила самокатастрофираВсички нарушители са установени само за едно денонощие

 

Организацията за осезаемо полицейско присъствие по големите булеварди и уличната мрежа на Пловдив и по основните пътни артерии в региона продължава да бъде в сила. Тя се обезпечава от служители на секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ и от тринадесетте районни управления. Във фокуса на проверките им влиза управлението на МПС от неправоспособни шофьори, употребили алкохол или наркотици, агресивно поведение на пътя, свързано с нарушаване на сигналите на пътните светофари, неправилно престрояване, внезапни рискови маневри, отнемане предимство на пешеходците. Също така се следи и за неправилно ползване на мобилни телефони от водачите, поставяне на обезопасителни колани и защитни каски от водачи и пътници. Акцентира се и върху спазването на скоростните режими, като на терен се работи с всички налични технически средства на дирекцията.

По данни на сектор „Пътна полиция“ през посочения период на територията на дирекцията са възникнали 16 пътнотранспортни произшествия с един загинал и 18 пострадали. Регистрирани са и 23 катастрофи с материални щети. В рамките на седмичния пътен контрол общо са образувани 25 полицейски производства.