Вече 2 седмици е активна отстъпката за 25 ст. на всеки литър гориво за физически лица, които зареждат гориво в резервоар на МПС. Мярката беше приета, за да намали тежестта на цените на горивата върху българските граждани и ще бъде активна до края на годината. Освен държавната отстъпка, шофьорите не загубиха правото си да ползват и клиентската отстъпка, предоставяна от големите вериги бензиностанции.

Когато се въведе мярката в много вериги бензиностанции „двойната” отстъпка не беше възможна поради различни технически причини, но наша проверка показа, че в повечето обекти вече няма пречки за използването на картите за лоялност.

С отстъпката „2 в 1” шофьорите могат да спестят около 30 стотинки на литър, като комбинират държавната отстъпка за горивата с клиентските карти, които бензиностанциите издават на всеки при минимални условия.

Така например в „Лукойл” и „Шел” клиентската отстъпката от стандартната цена на горивата е 5 стотинки, при ОМВ актуалната отстъпка е от 7 стотинки за литър заредено гориво бензин 95 и дизел и 4 стотинки за метан и газ.

Клиентите на „Петрол” с карта също зареждат на минус 5 стотинки на литър, а при „Еко” има разграничение по вида на зарежданото гориво - минус 7 стотинки е за бензин и дизел и 4 ст. при метан и газ. „Ромпетрол” пък дават на своите клиенти 5 стотинки при зареждане през седмицата и 7 стотинки за уикенда.

В по-малките бензиностанции обикновенно предлаганата цена на горивата е с до 10 стотинки по-евтина от тази при големите вериги, но в повечето случаи, те не предлагат клиентски карти и на практика цената илиза почти същата.

Безспорно най на сметка от нововъведената държавна политика излизат шофьорите на газ. Припомняме, че при пропан-бутана и метана временно падна акцизът, а ДДС беше свалено от 20% на 9%. Така автогазът на някои бензиностанции падна и малко под левче, което при средна цена за страната от 1,36 лева е спестяване с над 30% за литър.