36 души са загинали от началото на годината в катастрофи в област Пловдив.  За този период от време са станали 674 пътни произшествия и 836 са ранени. В сравнение с миналата година катастрофите с травматизъм са с 35 повече. Увеличение се отчита и при жертвите – с 8, както и при ранените – с 13. Сред основните причини за инцидентите е  движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно.

Почит към загиналите и ранените ще бъде отдадена утре в цялата страна. С решение на Генералната асамблея на ООН от 26 октомври 2005 година, третата неделя от месец ноември е обявена за Световен ден за почитане на жертвите на пътнотранспортни произшествия. Традиционно страната ни изразява своята съпричастност и се включва в инициативата. Във всички храмове у нас на официално регистрираните вероизповедания ще се състоят заупокойни служби, според традициите на всяка религия.

В Митрополитски храм “Света Марина” в Пловдив утре от 11 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва. На панихидата ще присъстват кметът на града Здравко Димитров и заместникът му по транспорта Тодор Чонов, директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Васил Костадинов, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Костадин Костов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Йордан Милушев. От началото на годината на територията на Пловдивска област са регистрирани

Като своеобразен призив към обществото, в 12.00 часа на изградени пешеходни зони в градовете в страната ще бъдат разположени патрулни автомобили с включени сигнални светлини.