През изминалото денонощие са установени общо 25 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи МВР. От тях 18 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, седем - с над 1,2 на 1000, а четирима са отказали тестване.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират шестима души, четирима са отказали да бъдат тествани.

Проверени са 9549 моторни превозни средства (МПС) в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 271 водачи и пътници. Съставени са 2351 фиша и 704 акта за установени административни нарушения.

Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

Близки на деца, загинали в катастрофи, обявиха днес, че излизат на пореден национален протест в 20 населени места. Организаторите предвиждат блокади на движението по главни пътни артерии в цялата страна. Протестите са планирани от 10:00 ч. тази неделя (28 май) в София, Костинброд, Самоков, Боровец, село Братаница, Етрополе, Казанлък, Чирпан, Хасково, Тополовград, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Кубрат, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Любимец и ямболското село Козарево.