Полицията установи за ден 28 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщи пресцентърът на МВР. От там уточняват, че 14 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 14 - с над 1,2 на 1000, двама са отказали тестване.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират седем водачи, а шестима са отказали тестване, информират от МВР. Резултатите са междинни във връзка с провеждащата се специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата. ​

В рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 7883 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 10 260 водачи и пътници. Съставени са 1875 фиша и 529 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори, посочват от МВР.

От обобщените данни по метода „линеен контрол“ са проверени 2183 автомобили и 2389 водачи и пътници. За констатирани нарушения са съставени 466 фиша и 113 акта за установяване на административни нарушения. Установени са четирима водачи да шофират след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и трима – с над 1,2 промила. Не са установени водачи, шофирали под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.

За изминалото денонощие по информация на МВР в страната са станали 27 катастрофи, при които има двама загинали и 31 ранени.