Пловдивчанин сигнализира за пълен хаос с организацията на движение на едно от най-натоварените кръгови кръстовища в града. Той се свърза с TrafficNews, за да изброи несъответствията, които са му направили впечатление. Става въпрос за кръговото кръстовище, намиращо се в района на бул. „Освобождение” и бул. „Санкт Петербург”. Мъжът твърди, че във всяка една от трите посоки има абсурдни несъответствия между пътната маркировка М10 и табели Д3, като е изброил и какви са те.

Той посочва, че в южното платно на бул. „Санкт Петербург” в източна посока, пътните знаци Д3 и маркировката М10 на пътя има очевидни разминавания, които трябва да се коригират по следния начин:

Маркировката на най-лявата пътна лента трябва да бъде променена на стрелка наляво, за да си отговаря с табелите Д3, средната пътна лента изисква корекция както на знаците, така и на маркировката, тъй като тя трябва да може да се използва комбинирано, както за направо, така и за наляво, за да се облекчи левият завой от тази страна на кръговото, а при най-дясната пътна лента в южното платно в посока изток няма конфликт между знаците и маркировката.

На бул. „Освобождение”, отново ясно се виждат разминаванията между знаците Д3 и маркировката М10, като включително от тази страна на кръстовището отляво липсва поставен дублиран знак А29 над В26, както е отдясно в западно платно, южна посока.

 

Също така от най-лявата пътна лента на булеварда, в западното платно в посока юг, не е възможно извършването на ляв или обратен завой според така поставените табели Д3 в тази посока.

Мъжът смята, че е пълен абсурд да не може да се обръща посоката на кръгово кръстовище или да се завива наляво, при положение, че на предишното кръстовище има поставен знак Г3 над най-лявата пътна лента на западното платно на бул. „Освобождение” в южна посока, който също не разрешава извършването на маневрата завиване в обратна посока. Разминаването на маркировката на най-дясната лента и указанието на знака, спрямо нея се наблюдава и там. Гражданинът моли, да се подменят несъответстващите пътни знаци Д3 с такива, които указват това, което указва и маркировката М10 от тази страна на кръстовището.

В източното платно на бул. „Освобождение” в северна посока, маркировката на най-дясната пътна лента разрешава движение направо и надясно към крайпътните обекти, но знакът – не.

Преди близо половин година от ОП "ОКТ" приеха предложението на експертен съвет за промяна на организацията на движение от тази страна на кръговото кръстовище, като се разрешава на движещите се в средната лента на източното платно на бул. „Освобождение” в посока север, да могат да завиват наляво на кръговото кръстовище от средната лента, освен да се движат и направо, но към днешна дата нищо от наличната пътна сигнализация не е коригирано да отговаря на взетото преди почти шест месеца предложение.

Другият абсурд е на южното платно на бул. ”Санкт Петербург” в източна посока. Там при бившето кръстовище между булеварда и ул. „Недко Каблешков” все още маркировката указва, че е възможна направата на ляв завой, че дори и цялата лява лента е предназначена според неактуализираната сигнализация само за движение наляво, което вече втора година е невъзможно там при това кръстовище. Все още е налична и маркировката на премахнатата пешеходна пътека, която трябва да бъде заличена.

И като последна от нередностите той е изтъкнал кръговото кръстовище на бул. „Санкт Петербург” с бул. „Освобождение”. Държи да се постави указателна маркировка за посоката и направляващи линии за движенито вътре в самото кръгово кръстовище, по подобие на кръговото кръстовище на Панаира между бул. „България” и бул. „Цар Борис III Обединител”.

Очакваме от ОП „Организация и контрол на транспорта” да извършат корекции по несвършената или неправилно извършената работа и да бъдат отстранени конфликтните точки между различните видове сигнализация, за която общинското предприятие отговаря.