Случвало ли ви се е да шофирате по бул. „Княгиня Мария Луиза” в посока бул. „Цариградско шосе” и да искате да направите обратен завой при кръстовището с улица „Лев Толстой”? Ако наблюдавате пътната маркировка и знаците, то несъмнено трябва да сте забелязали, че шофирайки в най-лявата лента имате право да направите единствено ляв завой.

До тук всичко изглежда нормално, но уловката идва от там, че всъщност на въпросното кръстовище път на ляво няма. На ляво има пешеходен вход към Централни гробища и тротоар с велоалея. Тоест, единствената маневра, която можем да предприемем от въпросната лента е обратен завой.

Дали в този случай ако направим обратен завой, при знак указващ „задължително наляво” и бъдем спрени след това от органи на КАТ, могат да ни глобят?

Според ЗДвП „Обратният завой е разрешен на кръстовища, обозначени със знак, разрешаващ обратен завой, както и на кръстовища, на които няма знак за забрана на обратния завой.”

При наличие на светофар обаче, знаците и маркировките остават на заден план. Тоест, не би трябвало да ни глобяват при направен обратен завой, при условие, че най-лявата лента не позволява движение направо, а път наляво няма.

Началникът на пловдивския КАТ гл. инспектор Йордан Милушев потвърди, че знакът е сгрешен и всъщност на негово място трябва да има такъв разрешаващ обратен завой.