Министерският съвет одобри нов Списък на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние - тол такса, и отмени предишния списък от 2020 година. В него са включени и второкласните пътища.

С новия списък се прецизира и актуализира информацията за тол сегментите на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които са обособена част от трасетата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, по които се събира тол такса.

Извършени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на конкретния сегмент в метри и километри на автомагистралите, пътищата първи и втори клас, които подлежат на толуване. Те ще доведат до значително подобряване отчетността на тол сегментите, което ще доведе до подобряване на събираемостта на тол таксите.

Само час след съобщението на Министерски съвет, от Националното тол управление побързаха да съобщят, че "не се променя обхватът на пътищата, за които се събира тол такса". 

Ето и цялата им позиция:  

С приетото днес решение на Министерския съвет не се променя обхватът на републиканските пътища - автомагистралите, пътищата първи и втори клас, за които тежкотоварните автомобили над 3,5 тона плащат такса за изминато разстояние – тол. Националното тол управление прави това уточнение във връзка с множество журналистически запитвания.

 С решението на Министерския съвет е приет Списъкът на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние – тол такса и е отменен досегашният списък. Целта на промяната е да се прецизира и актуализира информацията за отделните тол сегменти, за които се дължи такса.  

Направени са промени в броя, наименованието, началната и крайната точка, дължината на съответния сегмент в метри и километри. Целта на измененията е да се подобри отчетността на тол сегментите, както и събираемостта на пътните такси. По този начин ще се ограничат предпоставките за повторно таксуване на тежкотоварните камиони на граничните контролно-пропускателни пунктове.