В рамките на изминалия ден са установени 25 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 16 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а девет - с над 1,2 на 1000, четирима са отказали да бъдат тествани. Това съобщи пресцентърът на Министерството на вътрешните работи. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, двама са отказали тестване, предаде БТА.

Общо 12 308 моторни превозни средства (МПС) са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 368 водачи и пътници. Съставени са 3210 фиша и 725 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори, информират от МВР.

Двама души са загинали, а 22-ма са пострадали при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР по-рано днес. Тежките пътни инциденти са 16.