Движението по ремонтирания участък от Околовръстното шосе, заключен между Пещерско и Пазарджишко шосе, ще бъде пуснато утре. Това стана ясно след направената от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и колегата му по транспорт Тодор Чонов инспекция на трасето. Строителните дейности са приключени, поставени са вертикална и хоризонтална маркировка.

Не е ясно каква причината пускането на движението да се отложи с ден.  Пред TrafficNews.bg от Областно пътно управление вчера съобщиха, че отсечката ще бъде пусната днес. Очевидно, обаче това няма да стане.

„В тази част на шосето са направени повече отбивки за изпреварване и отклоняване на движението. Промяната е по настояване на Община Пловдив и на кмета Здравко Димитров, тъй като се установи, че в по-рано реновирания участък от Околовръстното между кръговото движение на Асеновградско шосе и Коматевско шосе липсата на подобни отбивки е недостатък. Станаха и тежки инциденти, за съжаление“, коментира зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, който допълни, че ще има временна организация на движението само на моста над река Марица. Ограничението там ще е с до 20 км/ч, тъй като се подменят обезопасителните огради на самото съоръжение.

В най-скоро време ще бъде пуснато движението и в другата част от шосето – от кръговото движение на Пазарджишко шосе до АМ „Тракия“, но с временна организация. Автомобилите там ще се движат с до 50 км/ч, тъй като продължава полагането на маркировка.

„Считаме, че след пълното отваряне на Околовръстния път трафикът в Пловдив ще олекне значително. До момента целият транзитен поток влизаше през бул. „България“ и натоварваше всички кръстовища. Отварянето на Околовръстното ще изведе този транзитен трафик от града“, категоричен е зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Очакванията на местната власт са до края на годината да започне и строителството на Югоизточната част на Околовръстното шосе. Темата беше коментирана още във вторник със зам.-министъра на регионалното развитие Захари Христов, който присъства на първата копка на Южния обходен колектор. Той пое ангажимент за съдействие, а Община Пловдив от своя страна се ангажира да извърши препроектирането в най-кратки срокове.

„В момента се подготвят и прединвестиционни проучвания за удвояването на трасето в югоизточната част - от отбивката за село Ягодово до магистрала „Тракия“, което ще е включено за финансиране в новия програмен период на ОП „Региони в растеж“. По този начин външният ринг на Пловдив ще бъде изцяло завършен, допълни още зам.-кметът Райчев.