Неправоспособен водач е установен да шофира след употреба на алкохол, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен.

Около 23:30 часа снощи за проверка на пътя между селата Цани Гинчево и Никола Козлево е спрян водач на лек автомобил „Шкода Октавия“ с германска регистрация. Зад волана във видимо нетрезво състояние бил 32-годишен мъж от село Цани Гинчево. Той не представил свидетелство за управление, а след справка станало ясно, че е неправоспособен. Мъжът е тестван е с дрегер, който отчел 3,93 промила алкохол в издишания въздух, след което е отведен да даде кръвна проба за анализ и е задържан за срок до 24 часа в полицейския арест в Каолиново. За извършено престъпление по чл. 343 Б, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство.

Водач с повече от 3,93 промила алкохол не е установяван от началото на 2023г., уточниха от пресцентъра на полицията в Шумен. В края на миналата година, полицаи от Нови пазар задържаха 47-годишен водач, шофирал в обедните часове с 3,43 промила алкохол.

Мъж на 51 години, управлявал мотоциклет „Сузуки“, е пострадал при пътен инцидент в Шумен, възникнал вчера, малко след 19:00 часа, на кръстовище, образувано от улиците „Университетска“ и „Марица“ в града, съобщават още от пресцентъра на ОД на МВР.

По данни на мотоциклетиста, при движение по ул.“ Университетска“, водач на лек автомобил е завил наляво и му отнел предимството, след което е паднал на пътното платно. След преглед в болницата било установено, че пострадалият е със счупена лява ключица, без опасност за живота. Шофьорът на лекия автомобил е напуснал пътното произшествие и се издирва, образувано е досъдебно производство, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен.

Общо 1118 водачи на моторни превозни средства са проверени за седмица в Шуменско. Извършени са проверки и на 406 пътници в автомобилите, а по метода на линейния контрол - 38 проверки. Четирима са водачите, установени да шофират след употреба на алкохол с промили между 0,5 и 1,2. Трима са установени да шофират след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Четирима са установените неправоспособни водачи. Връчени са 164 електронни фиша, изготвени са 26 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки. 474 са наложените глоби с фиш, актовете за установени административни нарушения са 113, допълват от пресцентъра на ОД на МВР в Шумен.