Съвместната специализирана операция по метода „широкообхватен контрол” се проведе днес в района на 155-ти км на автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас. В нея взеха участие  служители от сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Пловдив, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура”, Национална агенция за приходите и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”.  В рамките на три часа – за времето от 10 ч. до 13 ч., екипите са проверили 16 товарни автомобила и 8 автобуса. Единственото констатирано нарушение е на водач на автобус, който е бил без поставен обезопасителен колан, за което му е съставен акт по Закона за движение по пътищата. Допълнително от полицейските служители са връчени 4 електронни фиша.

В изпълнение на Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата в Република България 2021 - 2030 г.  и в отговор на един от водещите приоритети на МВР за намаляване на нивата на пътнотранспортния травматизъм, спецакции със същата насоченост са планирани на територията на цялата страна от началото на този месец до края на годината. Със заповед на министъра на вътрешните работи проверките по метода „широкообхватен контрол” ще се извършват по утвърден график от директора на Главна дирекция „Национална полиция”. Акцент се поставя върху употребата на алкохол, използване на обезопасителни колани, тахографски нарушения, техническа изправност, превоз на необезопасени товари и на дървен материал, претовареност на автомобилите, редовност на документите на водачите, наличие на валидна застраховка „Гражданска отговорност” и проверка за платена винетна такса за движение по републиканска пътна мрежа.

Акция в района на Пловдив: МВР със засилени проверки на товарни автомобили и автобусиOперацията ще се проведе по метода "широкообхватен контрол"