Арестуваха за 24 часа шофьора на катастрофиралия сръбски автобус на АМ „Тракия“. По първоначална информация той е пострадал по-леко и вероятно е със счупена ръка. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Най-вероятно днес ще му бъде повдигнато обвинение. 

Първоначалните версии за катастрофата са или грешка на водача, или техническа неизправност. Късно снощи автобусът е бил преместен от мястото на инцидента, движението в района обаче все още не е пуснато заради замърсяване на платното с масло и гориво от автобуса. Очаква се днес да бъде извършен повторен преглед на мястото на катастрофата. 

„Колегите са дошли почти веднага на мястото, на около четвъртата минута. Установено е, че става въпрос за катастрофирал сръбски автобус 48 сръбски граждани. По неизяснени обстоятелства превозното средство е напуснало пътното платно, навлязло е в пътната канавка, където е станала катастрофата. Към момента имам информация, че 28 граждани са прегледани в центъра за спешна медицинска помощ, 14 от тях са настанени за лечение. В по-тежко състояние са около 3 деца”, казаха още от полицията.

Две от децата, пострадали при катастрофата, ще бъдат транспортирани тази сутрин в Детска неврохирургия на „Пирогов”. В момента те са настанени в болницата в Стара Загора. Това съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Един мъж е с ампутиран крак, а две деца са в реанимация - едното с комоцио, а другото със счупен таз.

Автобус с деца се обърна на АМ Тракия, 10 са пострадали

„В момента в болница са настанени 14 души - двама възрастни и 12 деца. Децата са стабилни, с изключение на две от тях. Едното, което беше в по-тежко състояние и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно и е в съзнание. Ще се наложат оперативни интервенции. Другото детенце, което е в травматичен шок и с травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-тежко състояние. То е с фебрилитет. И двете деца ще бъдат транспортирани в „Пирогов” със специален екип. Имаме уговорка с неврохирурзите там. Възрастните хора към момента са в добро състояние”, допълни министърът на здравеопазването.

„9 от пострадалите са малолетни - между 7 и 12 години, три са непълнолетни - във възрастовата група между 14-17 и двама възрастни. Към момента лекарите установяват травматичните увреждания. Децата, които не са в болница, са преминали през центъра на медицинска помощ и са пуснати. Те са с пълнолетните придружители на групата. Днес ще бъде уведомена и дирекция „Социално подпомагане” с цел да ни окажат помощ с настаняване на децата, докато родителите им дойдат в България”, обясни Надежда Белчева, зам-районен прокурор.

Припомняме, че в неделя вечер автобус със сръбска регистрация, превозващ деца, катастрофира на АМ „Тракия”. Пострадаха 17 деца. Инцидентът стана между 217 и 218 км в посока София, като автобусът се е обърнал на една страна в канавката.

9 деца са пострадали при катастрофата на АМ Тракия, едно от тях по-тежкоВероятно става въпрос за грешка на шофьора