Близо 33 000 км междуградски и общински пътища у нас ще се ползват от шофьорите без да плащат тол такси или винетки. Добрата новина съобщи заместник-министърът на  регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) Николай Нанков, който до септември 2018 г. оглавяаше ведомството, преди да бъде сменен от Петя Аврамова. 

"Междуградските пътища, по които се придвижват стоки от първа необходимост за малките населени места, ще бъдат изцяло безплатни. За тях няма да има нужда да се купуват винетки и няма да бъдат обхванати от тол системата", обясни Нанков.

По думите му изпитването на тол системата е в готовност да започне всеки момент. Тестовете трябва да стартират на 15 май, а на 16 август вече трябва да плащаме такси за преминаването по магистралите.

Според Нанков министерството е в пълна готовност и още на 14 май ще бъде приключило с приготовленията. На същия ден ще се сключи протокол с австрийската КАПШ на база камери като вече инсталираните са 27. Във връзка със спекулациите около системата ще се направи и клип за фукнкционирането на тол системата.

Видеото трябва да даде ясна представа какво представлява нововъведението, какъв хардуер има и как работи. Следващата седмица пък властта ще се срещне с превозвачите, за да преговарят. “Убеден съм, че по всички теми ще постигнем съгласие и баланс между обществените и бизнес интересите”, увери Нанков.

Той разясни, че се очаква  до 13 000 км от междуградската пътна мрежа да е безплатни, 20 000 км от общинските също ще са свободни от таксуване. Понастоящем таксуване е предвидено за между 5-7 000 км пътища, разясни Нанков.