Дълга десет километра опашка от тирове се е образувала на ГКПП Хамзабейли/ Лесово на турско-българската граница, съобщава турската частна телевизия НТВ, като обвързва струпването на камионите с частичното влизане на България в Шенген от 31 март.

Под заглавие "10-километрова опашка заради Шенген на границата" онлайн изданието на телевизията твърди, че българските власти са затегнали контрола на граничния пункт преди новия период. НТВ отбелязва, че паркингът за тирове на Хамзабейли, предназначен за 750 автомобила, работи с пълен капацитет и цитира шофьори на камиони, които изразяват недоволството си от продължителното изчакване от турската страна на границата в Одрин. Някои от шофьорите споделят и проблемите, които срещат с нелегалните мигранти, по-специално опитите им да се качат в камионите.

"Ние сме три камиона на една и съща фирма. Докато единият шофьор спи, другият е на пост", казва един от шофьорите и обяснява, че в противен случай на митницата се оказва, че "камионът или е разпломбиран, или вътре има мигрант".

Друг от водачите споделя пред телевизията, че чакането му на границата продължава вече 11 часа, пише БТА.

"Постоянно трябва да спираме и тръгваме. Случвало се е на много от нашите колеги мигрантите да режат въжетата и пломбите и да се качват в камионите", казва друг шофьор.

"Като предпазна мярка не спим, постоянно слизаме от камиона или проверяваме в огледалото", добавя той. "Причината за тази опашка е, че гишетата в България не работят и са недостатъчни. Вече 17 часа, откакто съм тук, не съм се редил на опашка 17 часа, а ще чакам още 4-5 часа", оплаква се негов колега, цитиран от НТВ.