Продължава разследването на катастрофата със самолет край пловдивското село Оризари, която отне живота на двама души. Днес трябва да бъде направен втори оглед на машината. Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото. Според очевидци то се е отчупило, докато машината е била във въздуха.

„Той го е насочил към реката, за да избегне удара със залата с публиката, колите и това е голям професионализъм и жест.”, коментира пред TrafficNews.bg жител на населеното място.

Валентин остава завинаги на 18, отлетя най-запаленият авиолюбителМомчето загина в авиокатастрофата заедно с пилота Стефан Василски

Летателната машина прави заход, за да поздрави участниците в състезание с дронове, което трябвало да се проведе на стадиона в Оризари. Секунди след това се разбива на 100 метра от къщата на Атанаска Бръмбова.

„Видях самолета, че идваше от тука, но се клатеше и много ниско беше и изведнъж като се наклони и се заби. Нямаше пламъци, само се чу един трясък.”, споделя 75-годишната пенсионерка.

Тя е убедена, че пилотът е жертвал себе си и спътника си, за да спаси публиката на стадиона. 

Още по темата - във видеото на ТРАФИК ТВ:

Хората в селото са притеснени, защото трагедията се разиграва на метри от къщите им. Според кмета на населеното място, имало е реална опасност за хората, които са наблюдавали самолета от земята.

„Трябва да сме благодарни, че този самолет не падна върху публиката, която беше на стадион. В близост са къщите, не падна върху някоя къща.”, казва кметът на Оризари Йордан Тотев.

Точно, когато машината прелитала над стадиона, част от крилото й паднало на терена.

„Единият от загиналите е собственикът на самолета и базата, от която е излетял в района на село Белозем и още едно момче на 18 години е загинал при тази ситуация. Всичко, което е необходимо, ще се прави от тук насетне”, съобщи директорът на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков.

Загиналият пилот край Пловдив оставя жена и две децаЕкип от Националната следствена служба поема разследването

Собственикът на летателния апарат имат над 10-годишен опит зад гърба си и сам сглобил машината преди 7 години. За това време тя не е дала дефект нито веднъж. 18-годишният Валентин Аламански от Чирпан, който е бил заедно с пилота в кабината, е запален по авиомоделизъм и е бил член на любителски авиоклуб. Причините за авиокатастрофата ще бъдат обявени до 12 месеца.