Стряскаща е черната статистика за катастрофите с малки самолети. Само за последните два месеца в подобни инциденти живота си изгубиха осем души. 

На 2 април тази година 49-годишният Георги Бошнаков и семейството му загинаха при падането на самолет „Чесна” П210Н на 80 км от Скопие, Северна Македония. Мъжът е управлявал машината, а на борда са били съпругата му Калина Корнажева - Бошнакова и дъщерите им Гергана и Биляна, на 14 и 18 години. Самолетът е летял от Охрид за София.

Върхът Солунска глава, в който се разби самолетът на Георги Бошнаков, е известен сред пилотите като "Зъбера на смъртта".

Причината за падането е, че върхът, известен още като Пъпа на Македония, винаги е забулен в плътен облак с почти нулева видимост.

Когато самолет влезе в него, винаги има риск да се наниже на стърчащия като кинжал ръб на високия 2540 метра връх, под който започва 700-метрова бездна.

Аудиото на пилота Бошнаков: Виждам Земята… Опитваме се да избегнем един голям облак…Комуникацията тече първо на английски, след това му говорят на македонски

На 20 април тази година в самолетна катастрофа край пловдивското село Оризари загинаха двама души. 

Трагедията се случи отново с малък самолет. Машината кръжала над стадиона, където по-късно трябвало да се проведе състезание с дронове. Наградата била 15-минутен полет със злопоучния самолет. Когато летателната машина прелетяла ниско, за да поздрави хората на стадиона, крилото се откъснало, а тя се разбила в дигата на река Марица, която е в непосредствена близост до футболния стадион. Загинаха 45-годишният Стефан Василски, който е собственик на авиокбул в Белозем, откъдето е излетял самолета и 18-годишният Виктор Аламански, който се учил да пилотира.

Валентин остава завинаги на 18, отлетя най-запаленият авиолюбителМомчето загина в авиокатастрофата заедно с пилота Стефан Василски

Днес на 26 май, още двама души българи загубиха живота си по нелеп начин. 

Катастрофата край Ихтиман е третата за последните два месеца. Малкият самолет се е разбил на запад от Ихтиман посока Черньово, където има летище за наемане на самолети.  В 11.32 е получен сигнал, че малък самолет е паднал и се е запалил.

Веднага към мястото са се отправили екипи на Спешна помощ от Ихтиман и Костенец. На място са открити обгорелите тела на мъж и жена. Мъжът е пилотирал самолета, а жената е била спътничка. 

По първоначални данни след набрана височина, самолетът изпада в свредел, пада и се самозапалва. 

Летящите хора не трупат имоти-все ги вълнуват други животи. Те са малко на брой, но техния свят е и мой. 

С тези думи загиналата Вяра Лозанова представя себе си в личния си профил във facebook. 

Вяра Лозанова е механик в 24-та Авиационна база - Крумово. Тя е един от любимите членове на екипа на авиобазата. Колегите й я  красивата Снежанка на българските ВВС. Макар и жена в тази типично мъжка професия, казват, че е сред най- добрите специалисти на Кугър, Ми-17 и Ми-24. 

Има пет версии какво може да е довело до падането на самолета "Мистрал" край Ихтиман и смъртта на пилота Иван Костадинов и летялата с него Вяра Лозанова. Това обяви пред TrafficNews.bg Христо Христов, и. д. директор на специализираното звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство.

Още вижте във видеото:

Самолетните катастрофи край Пловдив - причини и последствияТри от случаите са с частни машини, внесени от чужбина и сглобени у нас