Община Пловдив удължи с един час времето, през което трябва да се извършва сутрешното зареждане на обектите в Стария Пловдив. Това съобщи пред TrafficNews.bg зам.-кметът по транспорт Златин Велев. Вместо до 8,30 часа, това ще се случва до 9,30 часа всеки ден. Той е категоричен, че администрацията няма да отстъпи от въведените нови правила за достъп до архитектурния резерват.

Коментарът му идва, след като протест блокира входа на Стария Пловдив тази сутрин. Тогава около 30 души се събраха, за да протестират срещу новия пропускателен режим в резервата. От местната община коментираха, че правилата са въведени, за да се ограничи безразборното паркиране в най-старата част на Пловдив.

Какви са новите правила за достъп – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

Недоволните от новите правила препречиха достъпа на превозни средства. Хората, които живеят и работят там, нарекоха репресия въвеждането на ограничен брой пропуски за навлизането и паркирането в Стария град. Те получиха глоба от 20 лева за неправилно паркиране пред входа на Стария Пловдив. Това не е първият опит през годините да се ограничи безразборното движение на автомобили в резервата, но досега нито една градска управа не се е справила с проблема.

Нови правила влизат в сила от днес за спиране, престой и паркиране в Пловдив. Една от промените е, че ще се глобяват с 50 лева шофьорите, които са паркирали на тротоар, в зелени площи, на автобусна спирка, таксиметрова стоянка, велоалея, пред входа на музей, театър или галерия и дори пред контейнер за смет.

Собствениците на автомобили, които имат адресна регистрация в определените пешеходни зони, вече ще имат право да паркират там при условията, важащи за Синя и Зелена зона. Това става след подадено заявление, получено одобрение и платена годишна такса за преференциално паркиране. При заявление за улици от първостепенно значение комисията има право да откаже местодомуване, гласи нов текст в наредбата.

Причините за промените са най-вече две. От една страна е разширяването на пешеходните зони в Централна градска част. Улици, на които доскоро там се паркираха коли, вече са изцяло пешеходни. Поради това хората живеещи там не могат да паркират на улицата. Така те ще могат да си издадат пропуск, с който да спират в съседните улици.

От друга страна е една непредвидена ситуация на улица „Капитан Райчо”. Там десетки пловдивчани на практика трябваше да плащат по 1,50 лева на час, за да паркират пред домовете си. Причината е, че паркоместата, които до скоро са ползвали, стават Синя зона, а в блока остават и без пропуск, тъй като по документи се водят на друга улица.

Въвежда се и нов режим за влизане с автомобили в Стария град от днес. Живеещите в архитектурния комплекс ще имат специален достъп за колите си, чиито номера ще се разпознават от електронна бариера, която ще се вдига автоматично. Това ще важи и за преподавателите в АМТИИ и в Биологичния факултет на ПУ „П. Хилендарски“. Студентите обаче няма да могат да паркират по улиците на Стария Пловдив.