Наредбата, която регламентира издаването на пропуски за безплатно спиране в Синя зона, ще бъде променена заради няколко патови ситуации.  Днес общинските съветници ще гласуват  промените в Наредбата за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Община Пловдив.

Основният акцент в нея е, че вече ще могат да се издават пропуски за безплатно паркиране на определени улици в Синя зона, дори живеещите да се водят на различен адрес. Причините са най-вече две. От една страна е разширяването на пешеходните зони в Централна градска част. Улици, на които доскоро там се паркираха коли, вече са изцяло пешеходни. Поради това хората живеещи там не могат да паркират на улицата. Така те ще могат да си издадат пропуск, с който да спират в съседните улици.

От друга страна е една непредвидена ситуация на улица „Капитан Райчо”. Там десетки пловдивчани на практика трябваше да плащат по 1,5 лева на час, за да паркират пред домовете си. Причината е, че паркоместата, които до скоро са ползвали, стават Синя зона, а в блока остават и без пропуск, тъй като по документи се водят на друга улица.

Според картата на града въпросният блок и адресна регистрация на живущите се води на улица „Капитан Райчо”38, но в действителност двата входа са обърнати към улица „Леонардо да Винчи”. Т.е. в документално отношение Синята зона не засяга хората от блока и те нямат право на пропуск.

С промените в наредбата  тази ситуации ще могат да се разрешат.  Така вече след мотивирано искане до ОП „Организация и контрол на транспорта”, хората ще могат да си изкарват пропуски за съседни улици. От общинското предприятие обаче могат да откажат, ако сметнат, че не е необходимо да се издава такъв пропуск. На месец той струва 5 лева, а на година 50 лева. Талонът не дава осигурено паркомясто, но с него може да се спира на въпросната улица, когато е в обхвата на Синя зона.