Използването забранено, продажбата разрешена. Подобен новогодишен казус не просто граничи с абсурда, но и намирисва на чиста проба демагогия. Защото гръмко да прокламираш убийствени глоби от порядъка на 30 000 лева за употребата на пиротехника под тепетата, а в същото време пак в Пловдив пиратки да се продават под път и над път... 

И как по-точно ще бъдат приложени въпросните жестоки санкции за употреба на пиратки, бомбички и ракети по време на празниците?

TrafficNews.bg вече ви запозна с два случая, в които деца хвърлят пиратки в двора на училище "Свети Седмочисленици" в ЖР "Тракия". В единия повече от час съвсем необезпокоявани гърмяха две момчета - едното съвсем малко, другото - очевидно тийнейджър, и... нищо. В другия заради хвърлени пиратки - пак там, домашният любимец на пловдивчанка се изтръгна от ръцете й и тя все още го търси.

Да сте чули някой да е глобен? Въпреки нарочната заповед на кмета? Въпреки декларациите, че полицията ще следи стриктно за нарушители? Въпреки още по-категоричните декларации, че ще се налагат санкции?...

В същото това време градът ни, особено междублоковото пространство, методично и ескалиращо с идването на Нова година се превръща в бойно поле. А бизнесът с пиратки се вихри с такава сила, че може да му завиди всеки простосмъртен търговец. Те - бомбичките, могат да се намерят почти навсякъде - от магазините за 1 лев до... аптеките. Да не говорим за електронната търговия, където нещата са абсолютно извън контрол!

Екип на TrafficNews.bg снима скрита камера в един такъв търговски обект, където разбрахме, че трябва да "палиш фитила и да се дърпаш", "да гледаш над теб да няма жици", да "хвърляш надалеч, че да не ти гръмне в ръката" и да "гледаш да няма хора", когато гърмиш. И че магазинът, разбира се, ще работи и на 31 декември. Естествено, сега е БУМът на пиратките. 

Скрили сме лицето на продавача, защото не е единственият, който търгува с пираки в града. Вижте скритата камера във видеото: