Един българин, живеещ в Италия, посветил се на пчелите и Класическото бръснене. Това са плановете му за следващите двайсет години. Казва се Илиян Илиев и почти всяка седмица разкрива пред аудиторията своето хоби и пинизите, свързани с него. Илиев тества различни самобръсначки, пени, сапуни и афтършейв, за да подскаже на зрителите си най- добрия начин, по който всеки лично може да избръсне лицето си.

На пръв поглед темата е обикновена и безинтересна, но според Илиев това не е така. Първо, историята на бръсненето отива чак в Древен Египет, съпътства Ренесанса, Индустриалната революция и до ден днешен еволюира по различни начини.

„Класическото бръснене е всичко, което не се показва по телевизията“, разкрива Илиев. В него се синтезират спомените от детските години, когато момченцата гледат как се бръснат бащите им, аромата на крема, на афтършейва им. Самобръсначките със старите ножчета, които освен за бръснене имаха и десетки други приложения в домакинството. Първото бръснене, което всеки мъж си спомня. По същия начин, по който момичетата си спомнят гримовете и парфюмите на майките си.

Моди в бръсненето също има, но те са „основани на Класическото бръснене“, разказва Илиян Илиев. Според него всичко, което е било модерно и е отминало, както и иновациите в бръсненето отново ще са основани на класическото. И е прав, дори сега повечето електрически машинки могат да се използват с пяна или крем за бръснене, опитвайки се напомнят усещането от бръснене със старите самобръсначки.

Интересът на Илиев към бръсненето не е предизвикан, той го използва като „време за него“, в което се връща в годините на детството си, когато е наблюдавал баща си и двамата си дядовци да се бръснат. Точно както има „комфортна храна“ – ястия от детството, които възрастните ядат, за да се почувстват по- добре, така и бръсненето е „комфортен ритуал“.

Що се отнася до нашумялата напоследък мода за бради, Илиев смята, че 90% от притежателите им не знаят как да се грижат за тях. „Слага еди кой си номер гребен на машинката, минава насам – натам, оформя „на нула“ някаква линия и после казва: Аз поддържам брада!“ За да се поддържа правилно брада са нужни също толкова знаяния и четене, колкото и за бръсненето. Препоръчва клиповете на Дъглас Мортимър и Марко Балоки.

Илиян Илиев пожелава на всеки да открие своя начин, своето ножче, сапун и афтършейф, за своето лично бръснене.