На 16 декември 2013 година 42-годишният шампион по джудо и самбо Цветко Цветков в пристъп на ярост убива майка си.  Мъжът, едър като канара, я удушава в семейното жилище в квартал „Изгрев” в Пловдив.  След това се обажда на личния си лекар и спокойно му съобщава какво е направил.  След минути на място пристига полиция и, а Цветков е окован с белезници и отведен в ареста. Причината за злодеянието е класическа – майката, разтревожена от проблемите на сина си,  прехвърля жилището си на сестра му.  Това й коства живота. Цветко така и не застава на подсъдимата скамейка. Мъжът отдавна е диагностициран с параноидна шизофрения и не може да носи наказателна отговорност. Настанен е в затворническата болница в Ловеч, където остава 4 години и половина. След това прекарва още няколко месеца в психиатричната клиника в Раднево, а накрая лежи около месец в Центъра за психично здраве на бул. „Пещерско шосе”. Преди седмица, на 9 юли, той е освободен от психиатрията. Настанява се в дома на родителите на бившата си съпруга , но не успява да се задържи там, тъй като жената, с която вече са разведени пуска жалба полицията. Тя е разтревожена за живота на родителите си, предвид случилото се. Днес полиция изведе пловдивчанина от къщата. Цветко Цветков успял да събере целия си багаж в 3 найлонови торбички за около 40 минути и да се озове на улицата, където го откри репортер на TrafficNews.

„Няма къде да отида. Ще позвъня на големия ми син, но не знам дали би ме приел дори и за няколко дни. Тази нощ вероятно ще прекарам в някой подлез. После ще му мисля”  призна Цветков.  Така той ще се присъедини към огромната армия българи с психични заболявания, чиято бройка и състояние не са известни.  Факт е, че никой не се интересува от тези хора, няма достатъчно центрове , в които да бъдат настанени, нито програми за рехабилитация, които да им позволят да се върнат по някакъв начин в обществото.  Продължаващото лечение си е техен проблем, а институциите се активират само ако срещу въпросният индивид има жалба или извърши престъпление. И тогава колелото се завърта отново. Експертиза, диагноза, болница,  лекарства…

 Сега Цветков е хапчета и 2 инжекции през 15 дни.

„Чувствам се добре. В контрол съм. Нямам лоши мисли, нямам страхове. Преодолях безпокойството. От тогава не съм проявявал агресия, не съм се бил с никого” казва той. Декларациите му обаче не са достатъчни, защото най- близките му хора не желаят да контактуват с него.  Единствено големият му син разговаря с него.

Цветко твърди, че има абсолютно ясни спомени за злодейството, което е извършил. „Спомням си всичко ясно. Осъзнавам какво съм направил.  И съжалявам много. Но тогава не беше така. Бях спрял да си вземам лекарствата. Не се чувствах добре. Чувствах се предаден от всички.   Причината бе, че беше прехвърлила апартамента на сестра ми. Това отключи нещо в мен. Беше ми безразлично. Не съм я убил с ярост, а с безразличие. Но толкова бях изключил, че дори една сълза не пролях” признава пловдивчанинът.

Цветко няма в рода си хора с психични заболявания.  Смята, че процедури с ледена вода, докато е тренирал активно, са провокирали заболяването. „Едно време майсторите на кунгфу са медитирали под водопади. Така са им се активизирали чакрите и стават много силни.  Но на мен ми навреди” , е версията на Цветков. Малко вероятно е обаче тази версия да кореспондира с истинската причина за болестта му.  Обяснението може да се търси по-скоро в забранените вещества, с които са били „стимулирани” спортистите по времето на соца в името на победата.  Факт е , че Цветков далеч не е единствения силов спортист , развил психично заболяване , след като прекратил спортната си дейност.

Пловдивчанинът твърди, че сега се занимава с йога и иска отново да се върне на тепиха. Смята, че когато е на свобода ще може да тренира и пак да се състезава. Той има 5 бронзови и сребърни медала от европейски първенства , а в продължение на 10 години е републикански шампион по джудо в различни възрастови категории.

„Ще се пусна на състезанията.  Мога и да работя. Не се страхувам. Простил съм се. Надявам се и другите да ми простят” завършва Цветко.

TrafficNews потърси съдействие по казуса от дирекция „Социално подпомагане”. „Можем да реагираме единствено ако човекът потърси доброволно помощ от нас. Ще разгледаме документите му и ще му предложим социална услуга. За съжаление в Пловдив няма център за настаняване на хора с такива с диагнози.  Има в други градове, но за да го настаним там , трябва да има свободно място. За съжаление това не е изолиран случай. Непрекъснато получаваме сигнали за такива хора от съседи, които търсят нашето съдействие” коментира директорът Надя Танева.

В късния следобед  днес Цветков попълни декларация в „Социално подпомагане”. „Казаха, че ще ми намерят място в приют, но не казаха кога. Надявам се да е скоро” заключи той.