Димитър Йовчев, който в сряда блъсна и уби 7-годишно момиченце в Първенец, остава на свобода, това реши Окръжен съд -Пловдив. Въпреки настояването на прокуратурата Йовчев да остане в ареста за постоянно, той бе освободен, като му беше наложена по-лека мярка за неотклонение - подписка. 

Според държавното обвинение има реална опасност Димитър да се укрие, което налага той да бъде лишен от свобода, но защитата в лицето на Кирил Никилов категорично опроверга това твърдение и посочи, че клиентът му с чисто съдебно минало, адресна регистрация, не е напуснал произшествието, въпреки че са го били роднини на майката, и има само две нарушения напътя, които сабили наказани с фиш и глоба от 20 лева. 

Съдът прецени, че макар искането на прокуратурата да е бланкетно и в същото да не се сочат каквито и да било аргументи, обосноваващи наличието на реална опасност от укриване или извършване на престъпление, е налице валидно сезиране, поради което се произнесе по същество.

При преценката си съдът отчете, че повдигнатото на Димитър обвинение не съдържа дори минимално изискуемия съгласно съдебната практика стандарт, за да се приеме, че обвиняемият е могъл да разбере в извършването на какво точно престъпление е обвинен.

В обвинението на Йовчев не е посочена никаква норма, нито дори поне нормативен акт, нарушаването на които да е в причинно-следствена връзка с настъпилата в резултат на пътнотранспортното произшествие смърт. Такива нарушения не се конкретизираха и от представителя на прокуратурата в хода на съдебните прения.

На последно място съдът прие, че не е налице и реална опасност от укриване или извършване на ново престъпление, затова съдът намери, че не е редно да се налага мярка "задържане на лицето под стража" и я замени с по-леката - подписка. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

"Всеки момент ще рухна. Много съжалявам", каза 56-годишният Димитър Йовчев по време на делото. Мъжът, движейки се по пътя между Първенец и Брестовица, попаднал на голям заледен участък. Колата, която се движела с около 40 км/час, се плъзнала по леда, ударила се в ограда и при рикошета ударила Ангелинка и майка й Йорданка. Детето загина на място, а майката пострада леко. 

След катастрофата близки на детето пребиха Йовчев и изпотрошиха колата му. 

Днес прокуратурата поиска от съда Йовчев да бъде задържан под стража, тъй като имало опасност да се укрие.  Защитникът на Йовчев Кирил Никилов опроверга всяка възможност клиентът му да предприеме такива действия, като посочи, че той е неосъждан, женен, с постоянен адрес и не е направил опит да избяга, дори като са го били. 

"Димитър Йовчев има само две нарушения - фиш по 20 лева през 2008 и 2010 г. , а медийните инсинуации демонизираха неговия обществен облик", заяви адвокатът. 

Оказа се, че катастрофата е записана от камера, която се намира в района. Николов поиска да бъде показан компактдиск с видеозапис на инцидента или част от него, до който защитата не е имала достъп. Съдията не уважи искането под претекст, че  доказателството ще бъде разгледано от разследващите в досъдебното производство.

"Всеки един можеше да е на мое място. Много съжалявам за детето. Да можех да върна нещата назад, но не мога. Искам справедливост!" бяха последните думи на Йовчев.