Българските производители на играчки са изправени пред фалит, заради хилядите китайски стоки за деца със съмнително качество, които заливат пазара. За да оцеляват, те търсят пазари навън. Това е така заради европейска директива, която регламентира изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят произведените в зоната детски играчки, предаде репортер на TNS.bg

Във фабриката за играчки в Пазарджик работят близо 300 души. Всеки продукт минава различни етапи на изработване, за да отговори на изискванията за безопасност. Има хора, които се грижат за изглаждането на ръбчетата, пробиването на дупките и такива, които сглобяват всяка играчка. Боите, с които се боядисват продуктите са на 100% безвредни, защото са на водна основа.

Фабриката е започнала да отговаря на изискванията на европейската директива за безопасност на играчките, още преди тя да влезе в сила. За разлика от китайците, българите залагат на качеството. Според главния инженер-химик на завода, директивата за безопасност е само в услуга на бизнеса, защото прави играчките по-конкурентноспособни на пазара.

Играчките, произвеждани в Пазарджик се изнасят за страни като Япония, Китай, Русия, Нова Зеландия, Америка и всички страни от Европейския съюз. Всяка държава има високи изисквания за безопасност, които българските продукти покриват.
Важно условие за някои играчки е материалът да бъде еластичен.

Само в пазарджишката фабрика се произвеждат 15 вида играчки.

TNS.bg