Апелативният съд в Пловдив постанови 90 дни арест за Нофал Рашид Захри, който обжалва мярката си „задържане под стража”. Процесът бе отложен с няколко часа, тъй като нито служебният адвокат, нито преводачът се явиха в залата на съда под тепетата. Това наложи намирането на нов служебен защитник, както и преводач. Двамата, които не се явиха на заседанието бяха глобени съответно с 1000 и 500 лева.

Процесът също бе истински фарс, както прелюдията към него. Съдията на няколко пъти попита Захри дали иска да остане 40 или 90 дни в ареста. Чрез служебния си защитник мароканецът ту искаше 40 дни, ту 90 дни арест. В крайна сметка магистратите решиха издирвания за тероризъм мароканец да остане 90 дни в ареста.

Стана ясно, че той е бил в звеното по механизация на ИДИЛ. Набирал е бойци и ги е обучавал. Той дори е имал няколко мисии, на които е бил с жилетка с експлозиви.

Очаква се от Мароко да поискат официално екстрадирането му. Там той може да получи от 30 години до доживотен затвор.

Припомняме, че мароканецът бе хванат на границата ни и задържан заради връзки с ИДИЛ. Нофал Рашид Захри бе заловен на 12 февруари на границата ни.   Той не се е легитимирал и е имал 5 различни документа за самоличност - сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС".

В момента, в който българските служби установяват, че сирийския паспорт е обявен за издирване от Интерпол, e изпратена снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи.

Според заповедта, която българските служби са получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".