Пловдив ще се наложи да поема част от боклуците на съседни области. Това стана ясно след заседанието на Кризисния щаб в Пазарджик заради кризата с боклука. В Пазарджишко 9 общини имат проблем със сметосъбирането и извозването на отпадъците и кметовете обмислят да обявят бедствено положение.

Всяко населено място обаче ще се справя по единично със ситуацията. Община Велинград ще депонира отпадъците си в Доспат или в Пловдив, а в Община Брацигово в първите дни на новата година ще събират отпадъците в камионите за боклук, но след това няма ги депонират.

Подробностите – във видеото:

По закон общинските сметища трябва да бъдат закрити, а новото регионално депо в Пазарджик, е без оператор, поради обжалване на избора. Това положение поставя общините в региона в патова ситуация.

До проблема със сметосъбирането се стигна заради директива на Европейската комисия, според която всички сметища в България се закриват от 1 януари. От същата дата общините в Пазарджишка област трябва да извършват  сметосъбиране и извозване към регионалното депо. Там обаче липсва оператор.

От екоинспекцията в града са категорични, че на досегашните сметища няма да се депонират отпадъци, защото Европа ще ни наложи сериозни санкции.

След заседание на кризисния щаб в Областната управа на Пазарджик беше взето решение на този етап да не бъде обявявано бедствено положение.