Пет смъртни случаи само за два дни се случиха в Пловдив и съседната община Пловдив. Криминалистите не са открили следи от насилие по нито една от жертвите. Четири от починалите са живеели в крайна нищета и мизерия – тричленното семейство в Куклен и клошаря открит в Лаута. Последната жертва е 57-годишен чистач, който почина внезапно в Търговската гимназия днес.

Прокуратурата в Пловдив разследва смъртта на цяло семейство в Куклен. Телата на 81-годишна жена и 50-годишните й син и дъщеря бяха открити в дома им. Семейството е с психически отклонения. Версиите за смъртта им са различни. Според една от тях, те са починали от измръзване, защото не са могли да се грижат сами за себе си. В същото време отказвали помощта на социален асистент. Градът е потресен от трагедията.

„Познавахме ги, бяха добри хора, но имаха проблем с мозъка”, разказва тяхна съседка.

Тримата загинали живеели в нищета. Възрастната жена се грижела за децата си, които били с психични проблеми. През последните години обаче била в отпаднало състояние. Всеки ден им била доставяна храна от социалната кухня в Куклен. Когато два поредни дни спрели да си я прибират, социалните подали сигнал в полицията и така се стигнало до откриването на телата.

В средата на лятото в Община Куклен постъпила информация за лошите условия, в които живее семейството. От там организирали почистване на дома и осигуряване на дърва за зимата, както и допълнителна социална помощ. Те обаче отказвали социален асистент и настаняването им в Център за хора с психични отклонения.

Още по темата - в новините на ТРАФИК ТВ:

В Община Куклен са постъпили сигнали за влошаване на хигиенните условия през месец юли тази година в дома на починалото семейство. Сигналите са дали повод на новото ръководство на общинската администрация да окаже социална подкрепа на семейството и да изиска информация от отговорните институции за допълнителна помощ.

На 20 юли е изпратено писмо до Дирекция Социално подпомагане - Родопи за извършване на проверка по случая и изготвяне на подробен социален доклад и план за социална подкрепа на лицата, с цел осигуряване на ежедневните им потребности и повишаване качеството им на живот. Община Куклен е заявила готовността си за сътрудничество със социалните служби, при планиране и изпълнение на мерките за социална подкрепа на семейството.
Получила е и писмо с препоръки, които са били изпълнени.

Семейството е било включено в програмата за безплатна храна, домът е почистен от служители на общината, предоставени са нарязани и подредени дърва за огрев, организирана е и кампания по събиране и даряване на дрехи. Допълнително в жилището са доставени легла и е инсталиран бойлер с батерии за топла и студена вода.

Съдействано е и за получаването на социални помощи. Те са били включени и в програмата за хранене на социално слаби семейства. За съжаление, семейството е отказало да използва услугите на социален асистент.

С писмо Общината е предоставила информация, че къщата се обитава от 81-годишна жена, син и дъщеря на 52 и 50 години.
Синът притежава експертно решение на ТЕЛК с диагноза "Олигофрения, тежка дебилност с психомоторна забавеност".
Жилището представлява стара двуетажна къща, собственост на сина, прехвърлена от родителите му. Те са ползвали една стая на първия етаж от къщата при изключително лоши хигиенно-битови условия.

Поради напредналата си възраст майката е трудно подвижна. Тя получавала пенсия.

Дъщерята допреди четири години е била с експертно решение на ТЕЛК за психично заболяване и след изтичане на срока му, отказва да се яви за преосвидетелстване пред ТЕЛК, тъй като по нейни думи е вече здрава.

Синът също получавал социална пенсия и интеграционни добавки.

„Общинска администрация е спомогнала синът и дъщерята да подадат документи в „Социално подпомагане”, в резултат двамата получават целева помощ за отопление, а дъщерята получава и месечна помощ”, заяви кметът на Община Куклен Мария Белчева.

Общината е изпратила и писмо до Центъра за психично здраве, откъдето е бил получен отговор, че дъщерята се водила на учет до 2011 година и този документ е бил необходим за получаване на месечна помощ от социално подпомагане.
Всички други факти около смъртта на семейството, са от компетенциите на полицията и прокуратурата.

Община Куклен ще поеме разноските по погребението.

Прокуратурата разследва случая, а в къщата беше извършен повторен оглед. Резултатите от аутопсията се очакват в понеделник.

TrafficNews.bg