Международният празник на лавандулата, етерично-маслените растения и лечебни билки или на кратко – Фестивала на лавандулата предизвиква голям интерес от туристи и професионален бранш на производители на етерични масла. Той се провежда по традиция в Карлово. Събитието цели да привлече общественото внимание към лавандулата като индустриална и земеделска култура.

Още от събитието – вижте във видеото:

 

Карлово чества фестивала на лавандулата. Рано сутринта в красивите лавандуови полета край града жени облечени в автентични носии със сърпове в ръка възпроизведоха ритуала "Жътва". След това в двора на къщата на билките бе представен обичая "Еньова буля".

„Много от билките, тъй като сме район с етерично маслени култури, с тях са свързани много от българските обичаи. Един такъв е Еньова буля - през венеца се минава за здраве и благоденствие в дома”, сподели пред TrafficNews.bg Емилия Атанасова от Карлово.

Празникът на Лавандулата има дълбоки корени в Карлово, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обредите към култа на слънцето. Затова всяка година феята на лавандулата отправя послание

„Ще отправя посланието хората да са здрави, да са обичани и да има само хармония около себе си, любов и прекрасни моменти”, заяви тазгодишната Фея на лавандулата Цвета Шаламанова.

По време на празника в една от най-красивите възрожденски къщи на комплекса Старинно Карлово- Бухолов хан жителите и гостите наблюдаваха танца на самодивите и лавандуловарене.

„От 80 кг лавандула се добива 1 кг масло. Още в миналото лавандулата се е използвала, всеки един карловски дом, в старите шкафове ухае на лавандула, използва се за прогонване на молци за прогонване на насекоми, по-късно вече в козметични продукти”, обяснява още Емилия Атанасова.

Шествие от фолклорни състави пренася празника до центъра на града, където се изпълняват танци и надигравания.