„Актовете се обжалват по най-различни мотиви – като започнем от колата има стикер на баба ми, ама тя е на село и стигнем до – аз бях болен и затова паркирах на въпросното място. Потвърждават се почти на 100 процента от съда”. С тези думи полицаят от Второ районно в Пловдив Стойчо Яковски коментира действията на нарушителите, които хваща всекидневно.

Екип на ТРАФИК ТВ попадна случайно на негова акция в мола, която целеше да залови хората, паркирали на паркоместата за хора с увреждания. Видео от акцията и обясненията на шофьорите – по-долу.

Оказва се, че в паркинга на пловдивския мол ежедневно минават няколко хиляди автомобила. Тук, както и в другите търговски центрове в страната има предвидени места за коли, превозващи хора с увреждания. Понякога обаче там си позволяват да спират шофьори без такива права. От полицията припомнят,че дори и да притежават инвалиден стикер, водачите нямат право да спират на място за хора с увреждания, ако човекът не се намира в колата. При установяване на нарушение, на шофьорът се съставя акт. Те обаче се обжалват. Коментарът на полицаят Стойчо Яковски – вижте тук:

Откакто паркингът е платен, там има повече свободни места и по-рядко се стига до подобни нарушения. В разгара на коледния и новогодишен шопинг обаче апетитните места често се оказват заети.  А макар молът да е частна собственост, в такива ситуации охраната на мола няма право да санкционира нарушителя. Те обаче сигнализират на телефон 112, а пък екипи на Пътна полиция редовно извършват проверки на място и съставят актове на съгрешилите.

Глобата не е никак малка – ако паркирате на място за инвалид без да имате това право, ще олекнете с 200 лева. Наш екип бе в паркинга на мола, докато от "Пътна полиция" извършваха проверка за нарушители. Какво засне камерата и как нарушителите оправдаваха прегрешенията си вижте в следващия репортаж:

TNS.bg