Гаф беляза началото на пресконференцията на ДПС в Пловдив. Преди започването на брифинга, Местан изчака да пристигнат народните представители от партията му за Пловдив и региона – Венцислав Каймаканов и Лютви Местан. Докато ги изчакваше, Местан се обърна с въпрос към председателя на младежкото обединение на ДПС за името и темата на форума и как се нарича точно тяхното обединение. Гафът, който улови само камерата на Трафик ТВ – вижте във видеото.

Впечатление правиха засилените мерки за сигурност. Петият етаж на „Тримонциум” беше окупиран от детектори за метал. Гардове проверяваха всеки, който влиза на етажа, в това число и журналистите. Стигна се до там, че операторът на Нова телевизия се наложи да включва камерата си, за да докаже, че тя не е оръжие и да мине с нея през скенера.

Докато течеше пресконференцията, няколко етажа по-надолу гостите на хотела отмаряха на басейна. В същото време младежите на ДПС нямаха търпение да приключи форума, за да могат и те да се отдадат на плажните удоволствия.