Решението за промянаа на местните и данъците и такси трябва да бъде гласувано окончателно от Общинския съвет. Едно е ясно - таксата за синя зона по улиците на Пловдив се вдигна от 1 лев на 1.50 на час. Предвижда се да се увеличи и глобата на 30 лева, като пловдивчани и гости на града вече ще плащат такса "синя зона" и в събота. Това съобщи днес кметът на Пловдив Иван Тотев.
Увеличаването на таксите в "Синя зона" кореспондира пряко с предстоящото намаляване на данъка за МПС, което ще бъде гласувано на 17 декември на сесия на Общински съвет.
Пълния коментар на кмета на Пловдив по двете актуални теми - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ
Поскъпването ще става поетапно- увеличението на глобата ще влезе в сила от 1 януари, от май такса ще се събира и в събота, а от 1 юни цената за час престой става 1,50 лв.

Цената на талоните за "зелена зона" и живеещите в центъра няма да бъде увеличена. "Целта на тези мерки е да се ограничи трафика на автомобили в централна граска част.

Също така искаме да стимулираме използването на градски транспорт и алтернативните видове транспорт като например велосипеди. Градът вече има много добра мрежа от велоалеи, която през следващите години ще продължим да разширяваме" заяви кметът Тотев.
TrafficNewS.bg