Новото лого на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 разбуни духовете в обществото. Черно-белият графичен знак се приема доста скептично. Редица експерти, общественици и артисти се изредиха да обсъждат новата визия и да критикуват фондацията за избора без конкурс. Някои нарекоха логото съвременно и адекватно, други обаче го оприличиха на постна пица.

Досегашното лого за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата представляваше многоцветен надпис, чиято визуализация в центъра на града се превърна в любимо място за снимки. Новото лого със седем полукръга обаче поражда разнопосочни чувства. Доказаният експерт и преподавател в Художествената академия Костадин Отонов твърди, че знакът по никакъв начин не символизира Пловдив и че е лишен от душа.

От фондация „Пловдив 2019“ смятат, че потенциалът на логото тепърва ще се развива и в цветни формати. Артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева посочи, че преди години е имало конкурс за лого, на който не е избрано нито едно предложение, затова сега са поканили доказани студия, които да предложат визия. Решението било взето единодушно, а от фондацията били наясно, че ще възникнат дискусии.

В социалните мрежи пък се появи алтернативен конкурс за лого, като новото е изобразено в различни форми. На този етап обаче от фондацията, която подготвя домакинството на Пловдив като културна столица, нямат намерение да променят визията на логото.

Независимо от разразилите се спорове, редица пловдивчани се обявиха категорично в подкрепа на новата визия и считат, че тя е далеч по изчистена и стилна от стария надпис „Пловдив Заедно“.