Пловдив остава сравнително неизвестен на повечето пътешественици, но започва да се появява във все повече балкански маршрути, и то с добра причина, пише CNN в специален репортаж „10 причини да посетите Пловдив – скритото съкровище на България“,пише PlovdivTime.

Разположен между две големи планински вериги на пътя, който през вековете е свързвал Западна Европа с Константинопол и Мала Азия, вторият по големина град в България e бил владян от траки, гърци, римляни, византийци и османци.

Останките от тези царства и империи оцеляват в очарователна близост, а различните владетели на града са оставили своите отпечатъци не само в архитектурата, но също и в неговия трептящ творчески и културен живот.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата 2019 и посещението му сега е най-добрият шанс за опознаването му преди да получи известността, която заслужава.

1. Пловдив е един от най-древните градове в Европа


Пловдив има основателни претенции да е един от най-старите населявани без прекъсване градове в Европа. Трудно е да се обобщят 6 хиляди години от видимата му история, но очевидно върхово постижение е огромният, частично разкрит Римски стадион под Главната улица. 

Съвсем наблизо 600-годишната Джумая джамия още служи на турските семейства, останали след края на османското владичество.

Стария град с неговите лъкатушещи калдъръмени улици и елегантни възрожденски къщи е идеален за спокойна вечерна разходка. Господстваща над височините над стария град е крепостта Небет тепе.

Траките първи са направили селище на това място, а построената от тях крепост е разширена от македонците и римляните. Когато Османската империя разпростряла границите си отвъд Пловдив, те разрушили частично крепостта, за да не може да бъде използвана от българските бунтовници – все още стоящите руини са вълшебни, особено нощем. Куюмджиевата къща, където се помещава интересният Етнографски музей, е изящен пример за възрожденската архитектура на Пловдив.

2. Храната и виното са невероятни


Българите заслужено се гордеят с древната си винарска традиция, а българската кухня с нейните турски, гръцки и славянски влияния осигурява идеалната компания за бутилка местен мавруд.

Като че ли на всеки ъгъл пекарни предлагат баници, които вървят отлично с боза. Тараторът – студена супа с кисело мляко, чесън и копър е перфектен за зноен летен ден, както и традиционната шопска салата – освежаваща салата от домати, краставици, лук, магданоз и настъргано сирене. И това е само дращене по повърхността на това, което Пловдив може да предложи.

3. Айлякът е сериозна работа


Айлякът е непреводима българска дума, широко използвана за да опише желаното умонастроение. Да бъдеш айляк означава да бъдеш напълно спокоен, безгрижен и отворен за сладостите на битието. За пловдивчани айлякът не е променящо се настроение, а начин на живот. Например, не е необичайно във вторник сутрешното кафе да премине в добре напоен с вино обяд и да заеме остатъка от следобеда.

Когато му напомнят, че е работен ден, истинският пловдивчанин отговаря простичко със свиване на рамене и дяволита усмивка: „Днеска съм айляк”. Трудът се счита за средство за постигане на цели, а не за добродетел сам по себе си.

Местните гледат да се отнасят към живота като към нещо, на което да се наслаждават колкото се може повече. Това подхранва атмосферата на града и може би затова толкова много гости се чувстват по-лежерно от обикновено, докато се разхождат по неговите улици.  

4. Българите се славят с гостоприемство


В България е прието да се наслаждават на ястията в компания и повечето българи се радват на възможността за запознаят чуждестранните си приятели с качествата на домашната баница, или на ракията от селото на дядо и баба. 

Късметлиите могат да бъдат поканени на домашно приготвена вечеря с пет ястия, пътешествие из Родопите или на сватба, която неизбежно преминава в необуздани танци под въздействието на алкохола.

5. Представления от световна класа на Античния театър


Античният театър е построен през 90 г. сл. Хр., когато градът е бил важен римски център, наречен Филипополис. До 1970-те никой не е знаел, че цял Римски театър лежи под едно от тепетата на Пловдив, но след като едно свлачище го открива, той е майсторски реставриран в предишното си величие. 

Театърът редовно се използва за сцена на опери, пиеси и дори рок концерти. Цените на билетите обикновено са много разумни, и е изумително като си помислиш, че мраморните седалки са използвани за пръв път преди близо две хилядолетия. През юни и юли всяка година Античният театър е домакин на фестивала Opera Open, който представя известни опери и балети с участието на световни звезди.

6. Смайващите Родопи са съвсем наблизо


Докато Стара планина се извисява на север, тучните Родопи на юг са по-близо и може би дори по-красиви от Балкана. Възможно е да се стигне до подножието на планината за 15 минути с автомобил, а те предлагат безкрайни възможности за планинарство, колоездене и селски туризъм.

Само на 20 км от Пловдив върху стръмна скала е кацнала Асеновата крепост – впечатляваща средновековна сграда, завладявана последователно през годините от византийци, кръстоносци и накрая от българския цар Иван Асен II през 1231 г.

7. Бохемският квартал Капана


Известен като Капана, кварталът някога е бил пазар на занаятчии. Улиците все още носят имена като Железарска и Кожухарска. През последните години общината насърчи собствениците да стегнат рушащите се здания и днес мястото е разпилян лабиринт от хипстърски кафенета, цветарници и джаз барове. За висококачествено капучино, крафт бира или хляб не е нужно да търсите по-нататък.

В Капана много от градските музиканти и творци се разхождат вечер и се веселят със студенти и млади професионалисти. Клатещите се столчета се разхвърлят по павираните улички, а в задимените винени барове изобилства от литератори.

Допълнителен съвет: За два уикенда през лятото и есента улиците оживяват с Капана Фест.

8. Безкрайни места за съзерцаване на залеза


Пиенето на обществени места е напълно приемливо в Пловдив, и много от местните обичат да завършват своя ден с бира на върха на някое от пловдивските тепета.

Най-популярното е Небет тепе със своята крепост, но още повече си струва да гледате залеза в краката на Альоша – огромен паметник на съветски войник, издигнат през 1950-те на залесения хълм с панорамни гледки към града.

Допълнителен съвет: По-спокойно място може да намерите край старата османска Часовникова кула на Сахат тепе.

9. Най-дългата пешеходна улица в Европа


Шумът на уличното движение е пълна противоположност на айляка – може би затова Пловдив се може да се похвали с най-дългата улица без превозни средства в Европа. Тя се простира на 1 750 метра - от брега на Марица до големия площад след Пощата. (Площадът често е сцена за хоро – традиционен български танц, който се танцува в кръг и включва до 50 танцьори.)

Пешеходното стъргало е сърцето на града и в горещите дни е залято от пазаруващи в магазините, разхождащи се със сладолед хора, а също и улични музиканти, свирещи на акордеони и тамбури.

10. Нощен живот за всички вкусове, седем дни в седмицата


Пловдив притежава отлично разнообразие от барове и нощни клубове. Нощният живот по никакъв начин не свършва с уикенда. Местните ресторанти  работят 24/7 и обслужват, както любителите на среднощните купони, така и ранобудните с евтини напитки и здрава храна.