Бюджетът на Пловдив вече е готов, а на 31-ви ще бъде гласуван от Общинския съвет. През този близо един месец той ще бъде допълван, съобщи кметът Иван Тотев. Очертава се бюджетът да бъде близо 370 милиона лева. В тази сума са включени очакваните 24 милиона от Европейския съюз, както и 22 милиона от допълнителни проекти, които се изпълняват.

За някои от приоритетните проекти Общината ще кандидатства за средства от републиканския бюджет. Вече се водят разговори с Министерски съвет за реконструкцията на булевард „Христо Ботев”.

Идеята е да се поднови северната част на трасето от Централна гара до Коматевския възел. Там трябва да бъде подменен магистрален водопровод. В проекта ще бъде включено и разклонението към бул. „Копривщица” до прелеза на "Пещерско шосе".  

Ще се търси финансиране и за "Голямоконарско шосе". Проектът ще включва пълна реконструкция на участъка от булевард „Дунав” до отбивката за село Царацово. Към момента от Министерството на земеделието са дали разрешение за придобивате на имот, част от бившата Консервна фабрика.

Така може да се пристъпи към етап едно. За него през 2018 година са предвидени 1 милион лева, а останалите около 9 милиона лева ще се търсят от държавата през 2019 година.

Работата по проекта "Модър - Царевец" продължава, където също ще се търси държавно финансиране. За да започне строителството на подлез Модър - Царевец, е необходимо първо да бъдат отчуждени 23 имоти на улица Модър.