Застрахователна компания „Олимпик” е в несъстоятелност, става ясно от обявление на интернет страницата на компанията. Всички техни клиенти трябва да предприемат спешни мерки и до края на седмицата да прекратят старата и да направят нова застраховка в друга компания. В противен случай от понеделник остават без застраховка.

Най-големият проблем е за шофьорите. От справка в Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска към 9 май 2018 г. в “Застрахователна компания Олимпик – клон България” са застраховани 274 621 моторни превозни средства по задължителната Гражданска отговорност. Това представлява 9.2% пазарен дял от общо застрахованите по този клас в страната ни и нарежда застрахователя на четвърто място по пазарен дял. От началото на следващата седмица всички тези автомобили ще останат без задължителната застраховка.

„Вчера получихме писмо от компанията. Най-абсурдното е, че от „Олимпик” прехвърлят цялата административна и законова отговорност на нас, застрахователните брокери, да уведомим клиентите и да прекратим всички полици. И това трябва да се случи до 17 август, което физически е невъзможно за толкова кратко време”, обясни пред TrafficNews.bg пловдивски брокер. Специалистът посочи, че в същото време, преди да бъде прекратена старата полица, не може да бъде сключена нова, тъй като в системата автомобилът е застрахован.

„Олимпик” задължава клиентите да попълват заявление за прекратяване на застрахователен договор с връщане на неусвоени премии, като клиентът трябва да посочи причината за прекратяването на договора. По този начин компанията е длъжна да върне неусвоената премия, но не и да изплати неустойка.     

„В момента е отпускарски период, повечето хора са по морета и в чужбина на почивка и дори не подозират, че след няколко дни ще бъдат неизрядни”, алармира специалистът. Хората, които се намират в страни извън Европейския съюз, като Турция например, няма да могат да минат границата и да се върнат в България, тъй като Зелената карта ще е невалидна. „В пълна безизходица сме, не знаем какво да правим”, признава брокерът.   

От месец май кипърската застрахователна компания “Олимпик” е с отнет лиценз. От решение на финансовия ни регулатор се разбира, че причината за наложената мярка е неплатежоспособността на дружеството. Няколко дни по-късно - на 14 май, застрахователната компания обявява, че до тази ситуация се е стигнало заради недостатъчната информация по подадения от одитната им фирма отчет в частта за гарантиране на капиталовите възможности. Това се е случило въпреки предоставените доказателства от страна на “Олимпик”, че активите й са обезпечени, твърди застрахователят.

Пловдивският управител на „Олимпик”: В патова ситуация сме, хиляди шофьори могат да бъдат глобениДържавните органи унизително и срамно мълчат, заяви Пепа Деведжиева

Съгласно практиката в Кипър на това застрахователно дружество е даден специален лиценз. Той включва само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, за уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии. Комисията за финансов надзор е забранила на дружеството сключването на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, както и удължаването на срока на сключените вече договори и разширяването на покритието по тях за срок от шест месеца. От вчера обаче дружеството е прекратила всякаква дейност.