Влаковете в Пловдив се очаква да минават със 130 км/ч, което е с 90 км/ч повече от сегашната им скорост. С реализирането на жп възел Пловдив очакваната средна скорост между София- Пловдив-  Бургас да е 145 км/ч.  От НКЖИ обясниха, че се очаква между централните гари в двата най-големи града да се стига за не повече от 60 мин.

Тъй като скоростта на влаковете през града се вдига тройно, цялото жп трасе ще бъде недостъпно за пешеходци, като ще се издигнат стени и шумоизолиращи прегради.

За пешеходците в новото трасе ще има няколко възможности за пресичане чрез пасарелки. Първата ще бъде на Сточна гара, на продължението на ул. „Авксентий Велешки”.  Другата ще замести т.нар. Въздушен мост, който ще бъде премахнат. Пасарелката ще бъде изместена на запад – мястото където се жп линиите се разделят към Филипово, до бар „Трабанта”.

Другите две пасарелки по проекта вече са изградени – тази на „Модър- Царевец” и в квартал „Прослав”. Запазва се изцяло и подлезът на Централна гара.

Последно: Първо Модър-Царевец и пробива под гарата, след това бутат Бетонния мостИзграждат две локални платна по булевард „Васил Априлов”

Не може да махнат линиите по бул. „Копривщица”, търсят се 180 млн. лева за естакада ВИДЕОНе може да направим тупик и да прекъснем тази важна жп връзка, каза Красимир Папукчийски