Върховен касационен съд потвърди присъдата на 39-годишната Донка Петкова, който през февруари 2017 г. удуши 84-годишна жена в село Дълбок извор. 25 години е присъдата за убийството, наложена от Окръжен съд Пловдив,  още 4 години е наказанието за грабежа. Делото срещу Донка Петкова протече по съкратената процедура, тъй като тя напълно е признала винага си. Това автоматично намали присъдата й с 1/3.  До момента Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и оттогава заживяла в пловдивското село.

"Затворът очевидно не е превъзпитал тази жена. В нея не е останало нищо човешко, след като заради кутия цигари, тя  е отнела човешки живот. Тя функционира на ниво елементарни потребности и очевидно в нея не е останало нищо човешко. Затова тя трябва да бъде изолирана за максимално дълъг срок от обществото!" заяви в пледоарията си наблюдаващия прокурор Галина Андреева.

Синът на убитата Иванка Кукува  поиска смъртна присъда за Донка. "Тази жена е влязла в къщата ми, удушила е майка ми, разбира е главата й! Тя не трябва да живее. Смърт за смърт!" каза Ангел Куков.

Припомняме, че през януари 2017 г. обвиняемата се запознала с пострадалата - 84 -годишна жена, която също живеела в Дълбок извор. Обвиняемата Донка Петкова й предложила да полага грижи за нея – да й пали печката, да помага в домакинството, срещу което да получава малко заплащане. Старицата се съгласила. Обвиняемата започнала да ходи всеки ден в къщата на пострадалата, вършела дребни домакински задължения, като за услугите получавала по 2-3 лева.

На 1 февруари, към 9 часа, Донка отишла в дома на жената. Пенсионерката била будна и облечена, седяла на едно от леглата в дневната стая. Обвиняемата почистила пепелта от печката, заредила с дърва и я запалила. След това, седнала на леглото до старицата, като поискала да й даде 5 лева, за да си купи кафе и филтри за цигари. Пострадалата обяснила на обвиняемата Донка Петкова, че няма пари, защото още не била взела пенсията си. Обвиняемата Донка Петкова се ядосала и се нахвърлила върху жената.

Хванала я за гърлото. Старицата се опитала за кратко да я отблъсне и казала, че ще й даде пари, като вземе пенсията. Петкова я ритнала и притиснала към ръба на плота на мивката, при което й причинила охлузвания по шията и главата.  След като я пуснала, възрастната жена паднала на пода в стаята. Обвиняемата скочила върху нея, притиснала я с колене в областта на гръдния кош, като я стискала с ръце за шията, докато пенсионерката престанала да дава признаци на живот.

През цялото време, преди да настъпи смъртта й, пострадалата жена била в съзнание. Тя викала и правела опити да се отбранява. След като разбрала, че старицата е мъртва, Донка свалила от ушите й златните обици и ги прибрала в джоба на жилетката си. След това взела от етажа на къщата, който бил обитаван от старицата, два килима, единият тип „мокет“, а другия – персийски, както и пътека, поставена в бял чувал, и прозрачна чанта с намиращите се в нея розов чаршаф, одеяло, хавлия и калъфка за възглавница. 

Наследниците на убитата жена  предявиха искове в размер на 80 хиляди лева общо. За съжаление обаче по време на разследването стана ясно, че отношенията в семейството са били доста обтегнати и затова Иванка е потърсила помощ от чужд човек, който да й помага в ежедневието. Известен факт по делото е, че в деня на убийството снахата на старицата е чувала писъците й при борбата с Донка, но изобщо не се е намесила. Това поставя огромна въпросителна пред мотива, с който се иска обезщетението. Вероятно и това е причината съдът да уважи само частично искът на Ангел Куков. Синът и дъщерята на убитата Иванка получиха по 20 хиляди лева обезщетение.