Община Пловдив достигна до финала на обществената поръчка за обслужването на 13 автобусни линии от градския транспорт. Явил се е само един кандидат, с който местната власт ще започне преговори. Линиите ще бъдат обслужвани от 120 чисто нови автобуси, които отговарят на изискванията на стандарт Евро 6.

Очаква през март те да бъдат въведени в експлоатация и да бъдат свързани с електронна система, управляваща таблата по спирките, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му Пловдив ще се превърне в един от градовете с най-модерен и екологичен обществен транспорт. От февруари ще бъдат удължени и маршрутите на две от автобусните линии - №9 ще стига до индустриална зона „Тракия“, а 93 – до Радиново.

До края на този месец пък Общинския съвет ще открие автобусна линия от летище Пловдив до Централна гара, и веднага ще започне процедура по Закона за обществените поръчки за нейната реализация. Общината е готова и проекта за преустройството на ул. „Иван Вазов“. Там ще бъде направена настилка от паваж – същата като в Капана.

От едната страна ще има 6-метров тротоар, по средата–7-метрово улично платно с две ленти, а от другата 15-метрова зона, върху която ще бъдат сложени пейки и нови кашпи с цветя. Зоната ще наподобява площадно пространство.

Ще бъде забранено паркирането на автомобили на „Иван Вазов“,  но ще бъдат обособени зони за временно спиране пред болницата и двете училища. Целият проект за реконструкцията ще бъде изпратен за съгласуване в НИНКН.

Планът идва да реализира идеята за модернизиране на обществения транспорт и превръщането му в предпочитан т гражданите, увеличаване на пешеходните зони в центъра и намаляването на трафика. В центъра ще бъде все по-трудно да отидеш на кафе с автомобила си, подчерта Тотев и допълни, че в тази връзка се предвижда и увеличаване на цената за паркиране в синята зона. Общината планира да построи няколко много етажни буферни паркинги.