Цяла махала е срината със земята от силната експлозия в Хитрино тази сутрин. Разрушените сгради и къщи са над 20, изгоряла е и частично сградата на общинската администрация. 

"Вълната е повредила три реда сгради. Яд ме е, че много неща сме направили тук и трябваше да идвам по хубави поводи. Уви. Когато кметът опише щетите ще помогнем с парична помощ, но загиналите няма как да върнем", заяви премиерът Бойко Борисов, който в този час е свикал Кризисен щаб на мястото на трагедията.

Подготвени са и места за временно настаняване на нуждаещите се.

ЕВАКУАЦИЯ В НАСЕЛЕНОТО МЯСТО

В ранните следобедни часове започна евакуация на всички, около 700 жители на Хитрино след инцидента с експлозията на цистерна с газ в събота.

Онези от тях, които не разполагат със собствен транспорт, ще бъдат извозени с автобуси до домовете на техни близки и роднини. Хората, които пък няма от кого да бъдат временно подслонени, ще се настаняват в района на военното училище в Шумен. Околните села също имали готовност да приемат част от принудително напусналите домовете си.

От полицията уверяват, че опразнените домове ще се охраняват в отсъствието на собствениците им.

Над 20 линейки чакат строени, за да извозят хора, които се открият под руините, обяви премиерът.

"Щетите са големи, има тежко ранени. Загиналите ще се увеличат със сигурност. Една от цистерните все още пропуска, но няма риск за нов взрив. Цистерните се обливат", каза още Борисов.

Той допълни, че един от машинистите е казал, че се е откъснала композицията след петия вагон. Но тепърва разследващите ще изясняват причините за инцидента.

ЗАКЪСНЯЛА ЛИ Е ПОЖАРНАТА? 

Според шефа на пожарната комисар Николов сигналът за инцидента е постъпил в 5:42 тази сутрин, а 16 минути по-късно пристигнала първата пожарна кола. Не така обаче смятат жителите на Хитрино, които свидетелстваха, че пожарникарите дошли чак към 7:00. Според някои дори дошли без вода, но Николов заяви, че това не отговаря на истината.

"Най-важното сега е да успеем да открием оцелели в срутените сгради. Над 110 пожарникари обливат цистерните и издирват хора", допълни Николов.

Местен жител, чиято жена е работела във фурната и е с над 90% изгаряния, обвини пожарникарите, че не са отишли да гасят, а вместо това са го псували.

"Кой ще ми върне жената? Посочих на пожарникарите къде гори фурната, а те ми обясняваха да не ги поучавам. Някои бяха пияни още. Ако бяха действали бързо щяха да спасят жена ми", заяви мъжът.

Дрон засне от небето каква е ситуацията след трагедията в селото.

Вижте кадрите във видеото!

Сред загиналите има младо семейство, както и 18-годишно момче. Вероятно броят на жертвите ще расте.

В момента продължава спасителната операция, издирват се оцелели под останките. Пожарникарите обливат цистерните, за да ги охладят.

26 са приетите в болница. Трима са в изключително тежко състояние на апаратно дишане в шокова зала. На още 9 души се извършва операция в момента.

"Полицията ни изкара и заповяда да напуснем домовете си", каза 59-годишният работник в завода за фаянс в Каспичан - Хелни Мехмед. "Живея близо до гарата и към 6 без нещо бях с цялото семейство вкъщи, когато изведнъж ме удари мощна вълна. Първият момент помислих, че ме гази танк или че ме гази самолет, черчеветата изхвръкнаха заедно със стъклата. Нямахме време с жена ми дори да залегнем, за да избегнем горещата голяма вълна. Нямаме изгаряния. Успях да извадя болната си майка и жена, пратих ги в Шумен.", добави още той.

Сред загиналите има младо семейство, което аз познавах. Хората са изплашени, но сплотени. Седят по съседи и си помагат. Половината село е с изпочупени прозорци и врати", съобщи кметът на Хитрино. Младите хора са били на смяна във фурната, която е близо до жп линията и е разрушена. "Има порутени сгради. Най-много ранени има от изгаряния. Загиналите до този момент категорично за четири. Не са уведомени още близките им, а други още не са идентифицирани, каза главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР.

Припомняме, че Над 100 души от пожарната, включително екипи от Русе, Варна, Шумен и Търговище са на място и се борят с овладяването на огнената стихия. 

Евакуират се всички застрашени хора. Тези, които отказват – принудително. Полицията е решителна”, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Той потвърди и информацията за загинали хора. По думите му това са поне четирима души, вероятно ще стават и повече.

„Нашите екипи са съсредоточени да вадят от отломките поне тези, които са живи. Поне 12 души с различни наранявания са извадени. Всички медицински заведения в околността са вдигнати под тревога. Повече от 20 сгради са разрушени”, заяви Николов.

Ситуацията е изключително тежка. Пожарът е под контрол, но не е овладян. 

„Първата вълна е била много силна. Има очакване за още взривове, защото са доста вагони. Екипите охлаждат вагоните, но не е ясно какво има в тях”, заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил. Той заяви, че има много пострадали къщи, има и напълно срутени, изгоряла е сградата на полицията.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК 

В района на гара Хитрино работят над 150 пожарникари и спасители

Първите пожарни екипи са пристигнали на мястото на инцидента в 6 часа сутринта. Продължават действията на служителите на Министерството на вътрешните работи за овладяване на ситуацията в района на гара Хитрино. На място работят над 150 пожарникари и спасители от службите в Шумен, Разград, Търговище, Варна и Русе. Първите четири пожарни екипа са пристигнали на мястото на произшествието около 6 часа- 15 минути след подаване на съобщението за взрива.

Заедно с тях пристигат и първите полицейски екипи, които незабавно предприемат действия за отцепване на района. Непосредствено след това започва и извеждането на хората от населеното място.  В резултат от бързите действия на екипите на МВР от срутилите се къщи са извадени 12 човека. Към момента има потвърдени данни за четирима загинали и над 20 пострадали.  

Започнало е изтеглянето на 12 от вагоните, дерайлирали край гара Хитрино

 

Новоизбраният държавен глава генерал Румен Радев посети в шуменската болница пострадалите от трагедията в Хитрино и изказа своите съболезнования към близките на загиналите.

Tой заяви, че след като встъпи в длъжност като президент, няма да допусне хора, изгубили домовете си при бедствия, да живеят години наред във фургони и в ненормални условия. 

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg