Нов ръст на заболелите от грип, бронхит и пневмония се наблюдава в края на тези седмица, научи TrafficNewS.bg 

Има и опашките пред лекарските кабинети. Най-честите причинители на заболяванията в момента са три. Два са бактерии, а един е вирус.

"За лечението на бактериите са нужни антибиотици, като всяко самолечение може да не доведе до необходимия резултат.", коментира пред TrafficNewS.bg д-р Любомир Паунов.

Вирусите обаче могат да се лекуват с хомеопатични средства, смучещи таблетки, чайове и витамини.

„По-големият брой на болните се дължи на необичайно топлото време този месец”, потвърди пред TrafficNewS.bg общапрактикуващият лекар от Пловдив д-р Златка Малинова.

В нейната практика пациентите през ноември също са се увеличи драстично.

Тя уточни, че броят на болните не е голям, но не е достатъчен, за да говорим, че сме в предепидемична обстановка.

Най-честите оплаквания са силни болки в гърлото, хрема и кашлица.
Пациентите обясняват първите оплаквания така:

„Чувстваш се отпаднал, в първите дни на настинката не можеш да си кажеш името дори. Всичко при мен се разви за броени часове. Вечерта усетих драскане в гърлото и на сутринта бях вече с гнойна ангина. Сега съм на антибиотици”.

„Антибиотиците трябва да се назначават от лекар - при строги показания за прилагане, в конкретна доза, път на приемане, продължителност на лечение. Не на последно място е съотношението цена/ефективност. Самолечението с тях е изключено, защото може да доведе до нежелани странични реакции и повишаване на резистентността на бактериите. Важно е да се знае, че най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, тъй като антибиотиците повлияват бактериалните заболявания.

Самоинициативата, която някои пациенти предприемат, за лечение с антибиотик, непредписан от лекар, компрометира възможността да се лекуват правилно инфекциозните болести и може да доведе до нарастващи размери на резистентността. Трябва и да помним, че спирането на приема на антибиотика преди предписаното време е предпоставка за повторното размножаване на бактериите и задълбочаване на симптомите.”, заяви пред TrafficNewS.bg  проф. Мариана Мурджева, Ръководител на Катедра Микробиология и имунология при МУ-Пловдив.

Когато са използвани правилно, т.е. разумно, въпреки вероятните им странични действия върху организма, антибиотиците остават мощно оръжие за борба с бактериалните инфекции. Те са незаменими при животозастрашаващи инфекции като сепсиси, пневмонии, менингити.

TrafficNewS.bg