Преди 100 години лорд Робърт Бейдън Пауъл завеща две кратки думи: Be prepared! (“Бъди подготвен”). Тези думи продължават и до днес да бъдат основният девиз на повече от 160 милиона скаути по целия свят. Подготвен да изследваш нови неща, да дадеш най-доброто от себе си, да намериш истински приятели и да посрещаш всеки ден с успех предизвикателствата на живота. Думите на лорд Пауъл са вдъхновение и за децата от енория "Пресвето Сърце Исусово" в Раковски.

50-те момчета и момичета са част от католическите скаути у нас. Два пъти годишно ходят на лагери, като живеят сред природата на палатки. Грижат се сами за всичко - от построяването на защитен и използваем лагер до създаване на удобства, като маси от дървен материал и въжета. Храната си също приготвят сами. Организират се различни дейности като ориентиране и спортни игри.

През останалото време младежите са ангажирани с различни социални и благотворителни дейности. Цепят дърва и чистят домовете на възрастни хора в Раковски и близките села. Редовно посещават домовете за деца, лишени от родителска грижа, за да поиграят с малчуганите. „Когато някое от децата има рожден ден, купуваме торта и празнуваме заедно”, разказват пред TrafficNews.bg Любомира Бойчева, Валентин Пендов, Валентин Ячев и Ивелин Мирчев. През лятото скаутите ходили да берат сливи, а със събраните пари завели пенсионери и хора с увреждания на екскурзия до Панорамата в Плевен.

„Харесва ни да помагаме. Да се запознаваме с нови хора, да се сближаваме. Да вършим добри дела”, признаха тийнейджърите. Заедно със сестра Джоти те организираха благотворителен щанд по време на изложението Фермер Експо в Раковски, където бяха подредили красиви буркани, декорирани с есенни листа. „Изработени са от хора с увреждания, които са много талантливи. Трябва да видите какви красиви неща майсторят”, обясни Любомира.

Съвсем скоро скаутите ще се сдобият с ателие по електротехника, където ще изработват игри и коледна украса. За да събират средства за поредната си благотворителна акция.