Ася и Георги Проданови от Кричим твърдят вече години наред имат проблеми с Тодор Димов. Димов е мъжът, който фермерът Георги Котларов посочи като поръчител на нападението над Котларов и неговия тъст, завършило с един смъртен случай и трима души в болница.

Проданови ни канят в къщата си. Разполагаме се в хола и започват да разказват историята за поредица от проблеми, които са имали с Тодор Димов и семейството му през последните години. Твърдят, че не знаят какво е довело до всичко това. Ася е безработна, Георги се занимава с отглеждане на гълъби. Казват, че нямат бизнес, който би могъл да доведе до всичко, с което са се сблъскали.

Първата история е отпреди почти 3 години. Прибирайки се от кафе, Ася заварила Тодор Димов да гледа през все още недовършената ограда на къщата им. „Попитах го какво търси, а той се обърна и ме удари”, разказва жената. Казал й да си затваря устата. Избухнал скандал. Георги, съпругът на Ася се прибрал. Докато тя му разказвала за случилото се, Димов пристигнал на вратата със своя син Борис и още един техен приятел.

„Извикаха ме. Отворих и синът на Димов направо ме удари с юмрук в лицето”, разказва Георги. Твърди, че самият Тодор Димов пък взел една керемида от незавършения по това време строеж на оградата и замахнал с нея право към лицето му. Георги вдигнал ръка, при което сериозно пострадал един от пръстите му.

„Живеем на метри от полицията, а никой не дойде”, заявява Ася. Отишли да подадат оплакване в управлението в Стамболийски. По техни думи там им казали да не се занимават повече с Димов и никой „няма да се занимава” с тях.
Случаят се развива по-любопитно, когато Георги се прибрал от работа по морето, и разбрал, че Борис Димов – синът на Тодор, е повдигнал обвинение срещу него. „Осъдиха ме за това, че съм бил пребил трима души, влезли в собствения ми двор”, недоумява Георги. Все пак на втора инстанция присъдата паднала.

Следващият инцидент станал няколко месеца по-късно, докато Ася била бременна с второто им дете. Един ден на вратата започнало да се блъска. Въпреки предупрежденията на жена си, Георги отишъл да провери кой е. Оказало се е, че блъскането идва от едър мъж, който с отварянето на вратата се нахвърлил на Георги и започнал да го налага, отново в собствения му двор. Ася се опитала да се намеси, при което мъжът я ударил корема. По-късно същата нощ тя родила детето си. Бебето било с огромен външен хематом на главата, с насинено рамо. „Цяло чудо е, че не му е спукал черепа или нещо по-лошо”, разказва майката. За щастие, детето се оправило. Семейството разбрало, че нападателят е от пловдивския квартал Коматево. Така обаче и не разбрали защо ги е нападнал. Предполагат, че и той е бил изпратен от Димов. Недоумяват обаче на каква основа са проблемите на този мъж с тях.

Наскоро било последното странно посещение в дома на Проданови, преминало за радост без бой. Двама мъже, баща и син, дошли да говорят с Георги. Пристигнали със сив автомобил, чийто номер обаче той не помни. Уж дошли да купуват гълъби, а започнали да разпитват дали Проданов може да им продаде оръжия. Единият леко разтворил якето си, там имало пистолет. Попитал дали Георги не може да им продаде „още такова”. „Казах им „Момчета, ако ще гледате гълъбите, гледайте ги. Ако не, изчезвайте””, разказва Проданов. Той се съмнява, че това може да са същите баща и син, нападнали Георги Котларов и Димитър Кацаров край фермата им. Не може да е сигурен обаче, защото не е виждал лицата на простреляните нападатели.

Георги и Ася са контактували и с Котларов. Казват, че са чували за имотните му спорове с Тодор Димов и че няколко пъти се е стигало до скандали между фамилиите. При посещението ни в Кричим не успяхме да открием Димов. Говорихме с баща му, който заяви, че не знае кога синът му ще се върне от работа, нито пък имал някакъв негов телефон. Господинът заяви, че Тодор няма проблеми нито с Котларови, нито с Проданови. Единствените пререкания, бил чул възрастният Димов, били заради това, че малките деца в двете фамилии се биели в училище.

Много от съседите пък отказаха да коментират нападението край фермата на Котларов, довело до смъртен случай. Щом станеше дума за Котларов, Димов или инцидента, повечето жители на Кричим заявяваха, че не ги познават или нямат мнение, а други притеснено млъкваха и бързаха да избягат.

Димов вече е бил викан за разпит след като Котларов го обвини за поръчител на нападението край фермата. Самия Котларов и неговият тъст Димитър Кацаров са обвинени в убийство при състояние на афект. При инцидента край фермата Кацаров произвел два изстрела с пистолет, попаднали в тялото на нападателите. На последните бил нанесен и побой, в резултат на който един от тях - 27-годишният Петър, починал, а баща му Йордан бе приет в болница в тежко състояние.

Чуйте историята на Проданови от самите тях в следващото видео:

Още новини четете ТУК

TNS.bg