Шефът на майонеза "Краси" Димитър Консулов се оказа сред българите, чиито имена се появиха в скандалните Панамски документи. Тази нощ пълните списъци бяха качени в интернет, след като Международният консорциум на разследващите журналисти и германският вестник „Зюддойче цайтунг” решиха на 9 май в 21 часа българско време да дадат пълен достъп до близо 200 000 документа, в които има данни за фирми и частни лица с офшорни сметки.

От консорциума изрично уточняват, че в пуснатата в Интернет база данни има напълно законни потребители на офшорни компании и тръстове. Освен това отбелязват, че ICIJ в никакъв случай не внушава, че някой е нарушил закона или е действал в противоречие с правилата.

В списъците може да бъде открито името и на виден пловдивски бизнесмен. Това е Димитър Винков Консулов, управител на "Консул" ООД - фирмата, стоящата зад фабриката на майонеза "Краси".

Името на Консулов е посочено като собственик на дялове (shareholder) в компанията "DK Holding Ltd.". Тя е с посочен адрес в Кипър. Самата сметка е на Бахамите.

Репортер на TrafficNews.bg се свърза с представител на фирмата. Оттам обещаха коментар на по-късен етап.

Данните от PanamaPapers са най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Случаят започва преди година, когато анонимен източник предоставя на журналисти от германския вестник „Зюддойче цайтунг” 2,6 терабайта информация от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", занимаваща се с откриване на сметки на клиенти в офшорни зони.

Данните, които бяха публикувани, не са пълният комплект от документи, които анонимният източник е предал на „Зюддойче цайтунг”. От тях са изчистени лични данни като номера на сметки, имейли и транзакции. В отворените данни могат да се търсят най-вече фирми и техните официални собственици. Кой седи зад тях обаче е въпрос на журналистическото разследване, поясняват от консорциума.

Имената на множество българи могат да бъдат открити в списъците. Banker.bg посочва, че сред физическите лица, сред хилядите отделени в специални файлове, изникнаха имената на Милен Панталеев, Татяна Канаева, Милко Минковски, Николай Колев, Десислав Маймаров, Венцислав Николов Дамянов, Асен Хаджитодоров, Бойко Ангелов, Петър Атанасов Манджуков, Андриан Светославов Ценов, Павел Димитров Езекиев, Емил Найденов Найденов, Вячеслав Андреев, Димитър Винков Консулов, Чавдар Кънчев, Станислав Петров Томов, Севделин Николов Вълнаров, Александър Христов Александров, Басит Ахмад, Златомира Митева, Огнян Красимиров Милчев, Алексей Ивано Мелханов, Маргарита Богатинова, Димитър Емилов Пунчев, Илиан Славов Колев, Таня Дякова, Тодор Батков, Нейчо Христов Христов, Ричард Джак Росе, Франк Хюман, Евгения Банева, Николай Йорданов Банев, Делина Василева Дисанска.

Снимки: novinar.bg, icjj.org

За пускането на документите четете повече ТУК

TrafficNews.bg