Имената на 10 българи изплуваха в новите Документи Панама. В 21 часа българско време в секцията за България можеха да се видят имената на Делян Пенков Лилов, Десислав Маймаров, Милен Пантелеев, Милко Минковски, Николай Колев, Сахар Уади Шахин, Стефан Боп, Татяна Канаева, Венцислав Николов Дамянов, Ехуда Бранд.

Малко по-късно секцията на сайта за България беше недостъпна.

След четвърт час проверка какво показва в архива за България има 4 компании и 94 адреса в няколко града от цялата страна. Става дума за Novator properties Bulgaria LTD. S.A., регистрирана в Панана,  Novator properties Bulgaria LTD от Британските Върджински острови, Novator telecom Bulgaria LTD от Британските Върджински острови и Bulgaria properties investment ltd от Британските Върджински острови. Интересно е, че и четирите компании са свързани с Люксембург.

От консорциума изрично уточняват, че в базата данни има напълно законни потребители на офшорни компании и тръстове и че ICIJ в никакъв случай не внушава, че някой е нарушил закона или е действал в противоречие с правилата.

Извадените в началото имена отново са недостъпни.

Международният консорциум на разследващите журналисти и германският вестник „Зюддойче цайтунг” решиха на 9 май в 21 часа бълг. Време да дадат пълен достъп до близо 200 000 документа, в които има данни за фирми и частни лица с офшорни сметки.

Данните са най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Преди година анонимен източник предоставя на журналисти от „Зюддойче цайтунг” 2,6 терабайта информация от панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека", занимаваща се с откриване на сметки на клиенти в офшорни зони.

Данните, които бqha публикувани, не са пълният комплект от документи, които анонимният източник е предал на „Зюддойче цайтунг”. От тях са изчистени лични данни като номера на сметки, имейли и транзакции.

В отворените данни ще могат да се търсят най-вече фирми и техните официални собственици. Кой седи зад тях обаче е въпрос на журналистическото разследване, поясняват от консорциума.

Снимка: EPA

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg